SHPORA.net :: PDA

Login:
ðåãèñòðàöèÿ

Main
FAQ

ãóìàíèòàðíûå íàóêè
åñòåñòâåííûå íàóêè
ìàòåìàòè÷åñêèå íàóêè
òåõíè÷åñêèå íàóêè
Search:
Title: | Body:

MICROSTUDIU DE CAZ NR.1

Selectati si aranjati dupa reiting 5 principii ale eticii profesionale a afacerilor din Republica Moldova, care sunt cele mai frecvent incalcate si au cele mai grave consecinte morale si economice.

Analizati cauzele incalcarilor.

Inaintati propuneri pentru combaterea acestor incalcari.

Generalizare:

Principiile eticii profesionale a afacerilor din Republica Moldova sunt:

1) Cultura relatiilor de afaceri,fidelitatea cuvintului dat al unui om de afaceri ii permite sa devina mai onest,datorita careea prospera si businessul si omul de afaceri.Reputatia omului de afaceri este o investitie de lunga durata si foarte profitabila

2) Conditiile de munca nu trebuie sa contina elemente nocive ,care ar cauza invaliditatea sau decesul angajatilor.

3) Se cere de a respecta relatiile familiare.Sunt amorale relatiile sexuale in afara familiei.Familia este unul din fundamentele educatiei morale si a carierei reusite a omului de afaceri.

4) Puterea politica sic ea economica trebuie sa fie strict separate.In cazuri fors-majore implicarea politicii in business trebuie sa fie transparenta si de scruta durata.

5) Gandindu-ne la piinea de toate zilele ,nu uitam de latura spirituala a vietii.Aparindu-ne interesul personal sa nu uitam de interesul apropiatilor nostri si a societatii.

Din cauza acestor incalcari si a multor altor incalcari pe linga astea,atit managerul cat si intreprinderea are de suferit.Deci mult depinde dintre relatiile cu colectivul si cu cu conducatorul intreprinderii,deoarece daca relativile vor fi bune,atunci aceste incalcari nu vor exista,in caz contrar se fac unele incalcari dupa care se ajunge la unele conflicte puternice sau mai putin puternice.



Propuneri pentru combaterea incalcarilor:

Pentru combaterea incalcarilor prezentate mai sus trebuie efectuate urmatoarele sarcini :

• Sa stabileasca imputernicirile si obligatiile managerilor privind realizarea masurilor de protectie a muncii

• Asigurarea cu echipament de protectie si de lucru

• Sa acorde asistenta medicala in cazul in care este neoie

• Conditii favorabile de munca

• Indeplinirea muncii calitative

• Respectarea drepturilor care au fost incluse in contractile incheiate



MICROSTUDIU DE CAZ Nr.2



Selectati si aranjati dupa reiting 7 probleme de ordin etic cu care se confrunta cel mai frecvent managerii din Republica moldova.

Argumentati aranjamentul dvs.

Aduceti exemple.

Analizati cauzele confruntarilor respective si consecintele lor.

Inaintati propuneri pentru combaterea acestor probleme.



Generalizare:

Probleme de ordin etic cu care se confrunta managerii sunt:

1) Insuficienta atentiei fata de familie din cauza lipsei de timp

2) lacomia

3) fixarea preturilor la nivel inalt, nejustificat

4) increderea excesiva in sine si in fortele companiei aduc la pierderi mari din cauza nepregatirii pentru momentele de criza

5) lauda nemeritata a propriilor idei si activitati

6) contrazicerile intre interesele proprii si ale firmei

7) producerea marfurilor cu o securitate de exploatare redusa



Aranjamentul problemelor etice

Mai sus am aranjat probleme etice cu care se confrunta managerii din unele motive cum ar fi,faptul ca in Republica Moldova cel mai des managerii din motivul de a primi un salariu mai bun se retine ore in sir la job,astfel acordand putina atentie familiei,si de aici managerul pentru a oferi mai multa atentie familiei este nevoie sa apeleze la lacomie,deoarece cel putin in asa mod obtine un venit mai mare,si poate oferi familiei macat un salariu mai bun daca atentie mai putin.In multe cazuri firma se considera prea buna neobservind ca s-ar putea falimenta in orice moment din motiv ca nu se asigura cu unele reserve,si din motiv ca isi lauda unele idei care nu are nici un venit si nici un scop.

Ridicarea preturilor nejustificate la fel este o problema, deoarece daca preturile nu se ridica pe meritate vinzarile vor fi mici asfel iarasi ducand la o falimentare a intreprinderii.



Cauzele confruntarilor si consecintele lor:

a) timp insufficient pentru lucruri personale

b) lacomia prezinta un dezavantaj

c) fixarea preturilor ridicate la vinzari sau cheltuieli

d) diferenta dintre interesele proprii si ale firmei

e) idei nefolositoare in cadrul inreprinderii



Propuneri pentru combaterea acestor probleme:

• acordarea timpului pentru familie

• eliminarea lacomiei din intreprindere

• idei folositoare pentru intreprindere

• comportament etic professional din partea conducatorului

• majorarea salariilor pentru lucru meritat

• expunerea ideilor sau deciziilor importante pentru firma



MICROSTUDIU DE CAZ NR. 3



Selectati si aranjati dupa reiting 5 obligatii cel mai frecvent incalcate de managerii firmelor din Republica Moldova in relatiile cu angjatii.

Argumentati selectia dvs.

Aduceti exemple.

Analizati cauzele acestor incalcari si consecintele lor.

Inaintati porpuneri pentru combaterea acestor incalcari.



Generalizare:

Obligatiile cel mai frecvent incalcate de managerii firmelor din Republica Moldova in relatiile cu angajatii sunt:



1.Informatia complete si veridical necesara incheierii contractului colectiv de munca si controlului asupra intreprinderii.

2.Asigurarea social obligatorie a salariatilor in modul prevazut de legislatia in vigoare.

3.Conditiile de munca necurespunzatoare.

4.Nerespectarea clauzelor contractual individuale de munca.

5.Neasigurarea salariatilor cu utilaj,instrumente,documentatie tehnica si alte mijloace necesare pentru indeplinirea ibligatiilor de munca.



Incalcarea contractului psihologic distruge încrederea, submineaza relatiile dintre angajat si angajator, ducând atât la diminuarea contributiilor angajatilor (ex. performanta si participare), cât si la scaderea investitiilor pe care le fac angajatorii în angajati (ex. pastrarea angajatilor si promovarea lor). Din aceasta cauza este important pentru manageri sa înteleaga cum sa evite încalcarea gratuita/ involuntara a contractelor psihologice si cum sa le modifice fara a diminua încrederea angajatilor în companie sau managerii companiei, atunci când schimbarea este necesara. Dar ce înseamna mai exact încalcarea unui contract? Într-un sens strict, încalcarea înseamna un esec în a îndeplini termenii unui contract. Încalcarea unui contract poate lua trei forme:

• Încalcarea involuntara a contractului apare atunci când ambele parti sunt capabile si dornice sa-si respecte întelegerea, dar interpretari divergente fac ca una dintre parti sa actioneze într-o maniera care sa contravina întelegerii si intereselor celuilalt. Doi oameni care înteleg gresit care este ora unei întâlniri, nu îsi vor respecta întelegerea de a participa la acea întâlnire.

• Suspendarea temporara a unui contract apare atunci când circumstantele fac imposibil ca una sau ambele parti sa-si îndeplineasca contractul, în ciuda faptului ca doresc sa faca acest lucru. Un accident de masina îl împiedica pe un angajat sa ajunga la timp la serviciu desi acesta nu doreste sa întârzie.

• Abuzul în respectarea termenilor unui contract apare atunci când o parte capabila sa îndeplineasca un contract, refuza sa faca acest lucru.

Porpuneri pentru combaterea acestor incalcari:

• Sa poarte negocieri collective sis a incheie contractul locativ de munca

• Sa plateasca integral salariul in termenele stabilite de contract

• Sa asigure salariatii cu utilaj ,instrumente ,documentatie tehnica si alte mijloace necesare pentru indeplinirea obligatiilor de munca

• Sa asigure o plata normala pentru o munca de valoare egala

• Sa efectueze asigurarea sociala obligatory a salariatilor in modul prevazut de legislatia in vigoare



MICROSTUDIU DE CAZ NR. 4



De calculat analiza unor elemente a securitatii sanatatii muncii la intreprinderea Giuvaer.

Raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. De calculculat fondul salarial anual al intreprinderii reesind din salariul anual mediu (2900 lei) fara impozite;

2. Calculati procentajul investitiilor totale in SSM la intreprindere din fondul anual al salariilor ( legislatia Republicii Moldova cere nu mai putin de 2% din fondul anual al investitiilor in SSM );

3. De calculat structura investitiilor la intreprinderea Giuvaer si eficienta lor (cele mai eficiente sunt investitiile in masurile tehnice de protectiea muncii);

4. De calculat numarul de angajati care lucreaza in conditii nefavorabile (din care femei),%;

5. De calculat in % cheltuielile pentru inlesniri si sporuri acordate personalului pentru munca in conditiile nefavorabile din fondul lunar al unui salariat.



Rezolvare:

1) Fondul salarial anual al intreprinderii reesind din salariul anual mediu de 2900 lei fara impozite avem ca el este de 10 ori mai mic ceea ce am determinat in urma a mai multor calcule. Aici observam o pierdere deoarece fondul salarial ar trebui sa fie mult mai mare in comparatie cu rezultatele care le avem noi in documentele despre efectivul personalului.

2) Procentul investitiilor totale la intreprindere din fondul anual al salariilor este este egal cu 0 (zero). Deoarece firma nu a facut investii.

3) Structura investitiilor la intreprinderea Giuvaer este minima deoarece pentru masurile tehnice de protectiea muncii nu s-a acordat nimic, ceea ce inseamna ca situatia firmei si a salariatilor influenteaza negativ

4) Numarul total de angajati la intreprinderea Giuvaer care lucreaza in conditii nefavorabile este de 43 de persoane, dintre care femei sunt prezente 25. De aici rezulta ca mai mult de 50% din angajati care lucreaza in conditii de risc pentru sanatate sunt femei, ceea ce reprezinta faptul ca conducerea intreprinderii ar trebui sa le asigure protectie pentru munca in asemenea conditii.

5) Cheltuielile pentru inlesniri si sporuri acordate personalului pentru munca in conditiile nefavorabile din fondul lunar al unui salariat constituie 30,6 mii lei anual dintre care fiecarui angajat ii revine cite 59,3 lei lunar. Ceea ce rezulta ca in jurul la 2% sunt acordate personalului pentru inlesniri si sporuri in conditiile nefavorabile din fondul lunar al salariatului



Generalizare:

Analizand datele de mai sus si informatiile accumulate despre intreprinderea Giuvaer am ajuns la concluzia ca muncitorii lucreaza in conditi nefavorabile,si reesind din faptul ca mai mult de 50% din angajati sunt femei ar trebui sa aiba o anumita protectie a a sanatatii si securitatii muncii favorbaile,ceeea ce la momentul dat noi nu vedem in intreprinderea data. In aceste conditii salariatii nu isi dau staruinta sa lucreze in astfel de conditii intens deoarece nu au conditiile necesare,si firma la rindul sau ajunge la o scadere din cauza lucrului neeficient al salariatilor. Deci penrtu o ridicare eficienta in cadrul intreprinderii ar trebui sa schimbam unele lucruri pentru inbunatatirea situatiei,acestea fiind:

Astfel in cazul s-ar putea intreprinde citeva propuneri pentru amelioararea starii create la intreprindere, printre care ar fi:

• Creacrea conditiilor favorabile

• Angajarea salariatilor de gen masculine ar constitui un avantaj

• Asigurarea salariatilor cu diferite echipamente speciale pentru lucru

• Motivarea angajatilor

• Intelegere intre conducator si colectiv



Indeplinind aceste conditii vom ajunge la o conditie favorabila intre conducator si salariatii sai astfel influientind pozitiv la cresterea si dezvoltare mai rapida a intreprinderii



MICROSTUDIU DE CAZ NR. 5



De calculat analiza planului de protectie si ocrotire a naturii la intreprinderea S.A. “Bucuria”.

Raspundeti la urmatoarele intrebari :

1. Care masuri de protectie de protectie sunt prevazute si scopul lor?

2. De analizat platile pentru emisiile poluantilor?



Rezolvare:

1) Masurile de protectie de protectie prevazute la intreprindere sunt:

- Prezentarea raportului statstic;

- De achitat plata pentru poluarea mediului inconjurator conform articolului 13 al Legii cu privire la plata pentru poluarea mediului Nr. 1540 – 13 din 25.02.98;

- Controlul de laborator dupa ELA (emisii in limite admisibile);

- Controlul eficacitatii instalatiilor de purificare;

- Evidenta apei potabile si respectarea zonei sanitare de protectie.

- Curatirea fintinelor de canalizare, canalele de scurgere a apei de ploaie;

- De respectat cerintele de evidenta si depozitare a deseurilor toxice si de diferit caracter;

- De prezentat raportul statistic “ F 1 deseuri toxice”. 1- Aer;

- De asigurat starea sanitara a terenului intreprinderii si terenului diacent corespunzator;

- Plantarea arbustilor pe teritoriul intreptinderii;

- Prezentarea raportului statstic;





2) Platile pentru emisiile poluantilor in cadrul intreprinderii sunt:

• Benza = 0-05

• Funingine = 5-76

• Aerosol de plumb = 12-00

• Pulbere de lemn = 8-35

• Pulbere organica = 1-62

• Pulbere de oberz = 0-09

• Pulbere de metal = 30-44

• Oxid de fier = 0-10

• Oxid de mangan = 1-08

• Pulbere de zahar = 0-83

• Substanta in suspensie = 0-58

• Pentaoxis vanatic = 8-10

• Pulbere de detergent = 0-41

• Tripolifos de sodium = 0-00

• Aerosol de vopsea = 2-16

• Oxid de carbon = 61-76

• Hidrocarburi = 1-13

• Dioxid de azot = 1298-70

• Dioxid de sulf = 61-38

• Ammoniac = 168-75

• Acrolena = 0-02

• Acid acetic = 0-04

• Acid sulfuric = 0-00

• Aerosol dil. = 0-02

Astfel totalul platilor efectuate pentru emisiile de poluanti este de 1664-18. Si anume aceasta suma a cheltuit intreprinderea pentru emisiile de poluanti si depozitarea deseurilor.



Generalizare:

Analizand din datele de mai sus a microstudiului de caz ajungem la concluzia ca conducatorii intreprinderii “S.A Bucuria”duce cont de tot ce se intimpla asfel controlind si purtind responsabilitatea de a urmari starea deseurilor si poluantilor ce apar in urma procesului de probudctie a bunurilor intreprinderii.Deci intreprinderea data ofera anumite masuri de protectie a naturii,si poarta anumite responsabilitati cum ar fi platile pentru emisiile de poluanti di depozitare a deseurilor sau respectarea cerintelor de evidenta si depozitare a deseurilor.



MICROSTUDIU DE CAZ NR. 6



Folosind informatia dinc adrul temelor 1-6 la disciplina “Etica profesionala“ si din alte izvoare recomandate elaborati un program de comportari profesionale etice pentru firmele din Republica Moldova.



Generaliare:



Principiile fundamentale care trebuie să-i ghideze pe specialiştii în probleme de securitate în conduita lor, în relaţiile profesionale cu ceilalţi, se referă la:

a) Integritate. Specialistul în securitate trebuie să fie drept, cinstit şi sincer în executarea serviciilor sale;



b) Independenţa. Când îşi exercită profesiunea, specialistul în securitate trebuie să fie şi să se manifeste liber faţă de orice interes care ar putea fi avut în vedere, ca fiind incompatibil cu integritatea sa;



c) Secretul profesional. Specialistul în securitate trebuie să respecte caracterul confidenţial al informaţiilor obţinute cu ocazia executării lucrărilor sale şi nu trebuie să divulge nici una dintre aceste informaţii către terţi, cu excepţia cazurilor când a fost autorizat în mod expres în acest scop sau dacă are obligaţia legală sau profesională să facă această divulgare;



d) Norme tehnice şi profesionale. Specialistul în securitate trebuie să-şi îndeplinească serviciile în conformitate cu normele tehnice şi profesionale care îi sunt aplicabile;



e) Competenţa profesională. Specialistul în securitate trebuie să-şi menţină nivelul de competenţă pe tot parcursul carierei sale profesionale şi să nu efectueze decât lucrările pe care el însuşi sau societatea comercială din care face parte le poate realiza cu competenţă profesională;



f) Comportare deontologică. Specialistul în securitate trebuie să se comporte într-un mod compatibil cu buna reputaţie a profesiunii şi trebuie să se abţină de la orice conduită de natură să aducă atingere acestei reputaţii.



Prevederile acestui cod au ca raţiune protecţia fiecărui membru al Asociaţiei luat individual, cât şi a terţilor, deoarece Asociaţia este garant:

- pentru public, al calităţii şi fiabilităţii prestaţiilor specialiştilor în securitate;

- pentru membrii Asociaţiei, al unei sănătoase şi libere concurenţe, asigurată îndeosebi prin principiile liberei alegeri, de către client, a specialistului în securitate pe care-l doreşte, al independenţei profesionale a acestora.



Responsabilitatea specifica pentru aplicarea si asigurarea respectarii Codului Etic, de catre personalul societatilor membre ale asociatei, revine conducerii societatilor, conform prevederilor normelor proprii de organizare ale acestora.



Desconsiderarea valorilor si incalcarea normelor prezentului Cod Etic atrage raspunderea societatilor sau a persoanelor vinovate, dupa caz, conform statului ARTS.