SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

укр-ирак




Дипломатичні відносини між Україною та Республікою Ірак були встановлені 16 грудня 1992 року. З травня 2001 року в Багдаді розпочало роботу Посольство України в Республіці Ірак.

Історичною основою для розвитку двосторонніх відносин є цінний досвід участі підприємств України у розбудові інфраструктури Іраку та розвитку цілих галузей економіки цієї країни протягом 1980-х років. Крім того, багато іракських фахівців здобули освіту в українських вищих навчальних закладах.

Разом з тим, запроваджені міжнародні санкції щодо Іраку та складна міжнародна ситуація навколо Багдаду значною мірою стримували активний розвиток двосторонніх відносин протягом 90-х років. Водночас Ірак залишався одним з важливих напрямків політики України, зокрема в економічній сфері.

Протягом довоєнного періоду економічне співробітництво між Україною та Іраком розвивалося виключно в рамках програми ООН "Нафта в обмін на продовольство". У різні роки поставлялась металопродукція (чорні метали), продукція сільського господарства (ячмінь, пшениця), продукція приладо- та машинобудування (сільськогосподарські машини, трансформатори, двигуни та генератори). проведенню двох (у травні 2001 року та червні 2002 року) спільних засідань Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва під головуванням віце-прем'єр-міністрів двох країн.

У цей період Україною та Республікою Ірак було укладено угоди про торговельне, економічне, наукове та технічне співробітництво (2000 рік; набула чинності у січні 2002 року); про співробітництво між Торгово-промисловою палатою України та Федерацією торгових палат Іраку (травень 2001 року); про дружбу та співробітництво між Донецькою обласною державною адміністрацією та адміністрацією провінції Басра Республіки Ірак (серпень 2001 року).

візит до Іраку Міністра закордонних справ України К.І.Грищенка (10-11 грудня 2003 року).

2-3 вересня 2004 року робочого візити Прем’єр-міністра України В.Ф.Януковича до Республіки Ірак. В ході цього візиту главами урядів України та Республіки Ірак було визначено: розвиток розгалуженої правової основи відносин між Україною та Іраком, удосконалення існуючих механізмів взаємодії між урядами обох країн та нарощування торговельно-економічних та інших стосунків.

У серпні 2003 року Україна направила до Іраку свій миротворчий контингент, який виконує завдання з підтримання миру та безпеки в провінції Васіт у складі багатонаціональної дивізії Центральний Південь.

першому півріччі 2004 Експорт становив 18,8 млн. дол. США

відновлення діяльності Українсько-іракської спільної комісії з питань співробітництва у торговельній, економічній, науковій та технічній сферах і розбудова договірно-правової бази.

3 2004 року в Іраку діє Торговельно-економічна місія у складі Посольства України.