SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

a;SMTP

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP).
Posta electronica este un sistem de trimitere mesaje sau fisiere catre alti utilizatori de calculatoare bazandu-se pe adrese mailbox (cutii postale) in loc de schimb host-to-host si suporta schimb de posta dintre utilizatori ai aceluiasi (sau diferite) calculator. Spre deosebire de alte aplicatii client/server, e-mail-ul permite utilizatorilor trimiterea de notite pana la fisiere mari fara a ne interesa de disponibilitatea gazdei. Anumite utilizari ale e-mail-ului sunt
-trimiterea unui singur mesaj catre unul sau mai multi recipienti;
-trimiterea de mesaje care includ text, sunete, video, grafica;
-trimiterea de mesaje catre utilizatori Internet (din afara retelei curente);
-trimiterea de mesaje pentru a raspunde unui program pe calculator (in loc de utilizator).
E-mail este proiectat ca un sistem postal cu ecou. Adresele sunt folosite pentru identificarea expeditorului si destinatarului. Mesajele care nu pot fi trimise intr-un timp specificat sunt returnate expeditorului. Fiecare utilizator al unei retele are o cutie postala privata. Mail-urile primite sunt memorate in mailbox pana cand destinatarul le sterge sau le salveaza.
Ceea ce face posta electronica diferita de alte servicii de transfer de mesaje prin Internet este mecanismul numit spooling (infasurare), care permite unui utilizator sa trimita mail chiar daca reteaua este momentan deconectata sau masina destinatarului nu este operationala. Cand este trimis un mesaj, o copie a acestuia este plasata intr-o facilitate de memorare numita spool. Un spool este similar unei cozi cu cateva diferente fundamentale. Mesajele dintr-o coada sunt procesate pe baza first-come, first-served (FIFO). Mesajele dintr-un spool sunt procesate pe baza first-come, first-searched. In spool, un mesaj este cautat la fiecare 30 de secunde de un proces client ce ruleaza in background. Clientul din background cauta noi mesaje si mesaje vechi netrimise inca care asteapta sa fie trimise.