SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

NFS si RPC

Network File System (NFS) este un protocol de acces al fisierelor. FTP si TFTP transfera toate fisierele de la un server la o gazda client. Un serviciu de acces de fisiere face fisierele sistem de pe o masina la distanta vizibile, gandite ca pe propria masina, dar fara transferul fisierelor. NFS permite editarea unui fisier pe o alta masina exact ca si cum acesta ar fi fost pe masina proprie. NFS permite chiar transferul de fisiere de la server printr-un al treilea host nelegat direct la niciuna din masini.
Remote Procedure Call (RPC). NFS lucreaza prin apelarea serviciilor unui alt protocol numit apel de procedura la distanta (RPC ? remote procedure call). RPC transfera un apel de procedura la alta masina. Folosind RPC, apelurile procedurii locale sunt transmise unor apeluri de functii RPC. Clientul NFS formateaza apelul pentru clientul RPC si-l trimite acestuia. Clientul RPC transforma datele intr-un format numit reprezentare de date externa (external data reprezentation ? XDR) si furnizeaza interfata cu mecanismele de transport TCP/IP. In hostul de la distanta, serverul RPC primeste apelul, il translateaza din formatul XDR, apoi il trimite serverului NFS. Serverul NFS retransmite apelul, discului de la distanta, care se comporta ca un apel local si deschide fisierul serverului NFS.
Posta electronica: SMTP - simple mail transfer protocol ? numar de port 25. Unul dintre serviciile cele mai familiare ale retelelor este posta electronica. Protocolul TCP/IP care suporta posta electronica din Internet se numeste