SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

a:DNS

Domain Name System; DNS identifica fiecare gazda Internet cu un nume unic care-l identifica in mod unic dupa adresa IP. Dat numele de domeniu, un program poate obtine adresa IP asociata folosind serviciile unui server intr-o sesiune client/server.
--Pentru crearea numelor care sunt unice, descentralizate si usor de schimbat, designerii TCP/IP au ales un sistem ierarhic facut dintr-un numar de etichete separate prin puncte (ex.: chal.atc, fhda.edu). O gazda poate avea orice numar de etichete de identificare care fac numele unic (lungimea etichetei <= 63 caractere).
--DNS este implementat folosind un arbore in care fiecare nod reprezinta o eticheta posibila. Cea mai din dreapta eticheta corespunde nivelului din arbore cel mai apropiat de radacina si cea mai din stanga eticheta celui mai indepartat de radacina. Arborele este impartit in trei domenii diferite : generic, tara si invers.
1.Domeniul generic
Domeniul generic imparte gazdele inregistrate conform cu comportarea generica. Numele de domenii generice se citesc de la stanga la dreapta incep cu cea mai specifica informatie despre gazda (ex.: numele statiei) si devine din ce in ce mai general pana la natura organizatiei (ex.: .com ? comercial). Primul nivel in arborele domeniilor generice contine sapte siruri de 3 caractere etichetate astfel : com (comercial), edu (educatie), gov (guvern), int (international), mil (militar), net (retea), org (organizatie).
--Fiecare nume de domeniu corespunde cu o adresa IP particulara. Pentru gasirea adresei, aplicatia de resolutie incepe cautarea cu eticheta primului nivel (organizatie). Daca este gasita o potrivire, un pointer va puncta pe urmatorul nivel si in final pe adresa IP asociata.
2.Domeniul tarii
Conventia domeniului tarii urmeaza acelasi format ca domeniul generic, dar foloseste o abreviere cu 2 caractere (us pentru S.U.A., ro pentru Romania etc.). Etichetele de pe nivelul doi pot fi organizatii sau un stat national (California din S.U.A. poate avea ca.us).