SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

b,TCP.IP

Primele specificatii TCP/IP au circulat ca Requests For Comments (RFC ? cereri de comentarii). Proiectantii initiali si Internet Engineering Task Force (grupul de standarde curent cu inscriere libera pentru TCP/IP si Internet) pastreaza traditia producerii de RFC pentru orice noi standarde Internet si revizii ale standardelor vechi. Toate RFC-urile pentru protocoale TCP/IP pot fi transferate din Internet.
Protocoalele Internet din suita TCP/IP sunt aranjate in niveluri. Protocoalele din fiecare nivel sunt utilizate de catre urmatorul nivel. Nivelele sunt :
-nivelul interfata de retea
-nivelul Internet
-nivelul de transport
-nivelul de aplicatie
Aceste nivele nu trebuie confundate cu cele dintr-o stiva OSI (Open System Interconnection). Ele corespund aproape exact cu nivelele OSI, dar similar tuturor protocoalelor reale, exista variatii in implementarea acestora.
Nivelul interfata de retea (nivelul legatura fizica si de date)
Nivelul interfata de retea gestioneaza functiile dependente de elementele hardware si prezinta o interfata standardizata pentru nivelul Internet al TCP/IP. Intr-un calculator pot exista mai multe interfete de retea, fiecare dintre acestea putand transfera traficul de date TCP/IP pe un alt tip de retea fizica.
Exemplu : Poate exista un adaptor Ethernet care conecteaza calculatorul la o retea Ethernet si un adaptor pentru token-ring care conecteaza acelasi calculator la o retea tip token-ring. In plus, poate exista si o conexiune seriala, prin modem, la un furnizor de servicii Internet. Fiecare interfata de retea utilizeaza diferite protocoale fizice si de conexiune de date, dar ele sunt identice pentru nivelul Internet al TCP/IP.
Topologii de retea : stea, inel si bus (magistrala).
-topologia stea : toate calculatoarele sunt conectate cu un calculator central (hub). Nu exista legaturi directe intre 2 calculatoare (decat cu hub-ul);
-topologia inel : reteaua nu are capete. Datele curg intr-un singur sens.
-topologia bus : foloseste un mediu unic de transmisie numit bus. Toate calculatoarele din retea sunt legate la bus. (mediu de transmisie = cablu coaxial).