SHPORA.net :: PDA

Login:
đćăèńòđàöèÿ

Main
FAQ

ăóìàíèòàđíûć íàóêè
ćńòćńòâćííûć íàóêè
ìàòćìàòèśćńêèć íàóêè
òćőíèśćńêèć íàóêè
Search:
Title: | Body:

a.Comunicarea in retea prin socket-uri

Comunicațiile prin rețea au ridicat o problemă sistemelor UNIX, concretizată în faptul că mesajele trebuie, în mod frecvent, să conțină porțiuni de date ?i de informații de control. Segmentul de control poate conține informații de adresare, pentru specificarea destinației unui mesaj. Informația de adresare este structurată în funcție de tipul de rețea ?i de protocol utilizate. Prin urmare, procesele trebuie să cunoască tipul rețelei, în ideea că utilizatorilor trebuie să le fie transparent tipul unui anume fi?ier, deoarece toate dispozitivele periferice sunt tratate ca fi?iere. Metodele tradiționale de implementare a comunicării prin rețea se bazează în mod consecvent ?i în mare măsură pe apelul sistem ioctl pentru a preciza informația de control, dar această abordare nu este generalizată la toate tipurile de rețele. O consecință nedorită a acestui aspect o constituie faptul că este posibil ca programele proiectate pentru o rețea să nu funcționeze pe alte rețele.
Îmbunătățirea interfețelor de rețea pentru sistemele UNIX a necesitat un efort semnificativ. Implementarea sub formă de fluxuri (streams) specifică ultimelor variante ale System V furnizează un mecanism elegant de asigurare a lucrului în rețea, deoarece modulele de implementare a protocoalelor pot fi combinate în mod flexibil prin includerea lor în stream-uri ?i deoarece utilizarea lor este uniformă la nivel utilizator.
Pentru a furniza metode generale de comunicare între procese ?i pentru a permite utilizarea protocoalelor de rețea sofisticate, sistemul BSD pune la dispoziție un mecanism cunoscut sub numele de socket-uri. În acest subcapitol sunt descrise unele aspecte, la nivel utilizator, ale socket-urilor. Structura acestui mecanism la nivelul nucleului, prezintă trei părți nivelul socket nivelul protocol ?i nivelul dispozitiv.
Nivelul socket furnizează interfața dintre apelurile sistem ?i nivelurile inferioare, nivelul protocol conține modulele de protocoale folosite pentru comunicație (în figură, TCP ?i IP), iar nivelul dispozitiv conține driverele de care controlează lucrul dispozitivelor de rețea.