SHPORA.net :: PDA

Login:
đćăèńòđàöèÿ

Main
FAQ

ăóìàíèòàđíûć íàóêè
ćńòćńòâćííûć íàóêè
ìàòćìàòèśćńêèć íàóêè
òćőíèśćńêèć íàóêè
Search:
Title: | Body:

a.Comunicarea intre procese prin mesaje

Mecanismele de comunicare între procese permit acestora să schimbe date între ele ?i să-?i sincronizeze execuția.
Pachetul System V IPC din UNIX se compune din trei mecanisme. Mesajele permit proceselor să trimită fluxuri de date formatate către alte procese, memoria comună permite proceselor să folosească în comun părți din spațiul lor virtual de adrese, iar semafoarele permit proceselor să-?i sincronizeze execuția.
Implementate în mod unitar, aceste mecanisme au o serie de proprietăți comune.
-Fiecare mecanism conține o tabelă ale cărei intrări descriu toate instanțele acelui mecanism.
-Fiecare intrare din tabelă conține o cheie numerică (key), care reprezintă numele său desemnat de utilizator.
-Fiecare mecanism dispune de un apel sistem de tip "get" destinat creării unei noi intrări, sau obținerii uneia deja existente, parametrii acestor apeluri incluzând o cheie ?i un indicator.
-În cadrul fiecărui mecanism IPC (de comunicare între procese), pentru determinarea indexului din tabela structurilor de date, nucleul utilizează următoarea formulă bazată pe valoarea descriptorului index = descriptor modulo (numărul de intrări din tabelă)
-Fiecare intrare IPC dispune de o structură de date pentru stocarea permisiunilor, aceasta incluzând indicatorul de utilizator ?i indicatorul de grup ale procesului care a creat intrarea, un indicator de utilizator ?i unul de grup fixați printr-un apel sistem de tip "control" ?i un set de permisiuni de citire-scriere-execuție (read-write-execute) separat pentru utilizator, grup ?i ceilalți (user, group, others), similare permisiunilor de acces la fi?iere.
-Fiecare intrare conține ?i alte informații de stare, cum ar fi PID-ul ultimului proces care a actualizat intrarea (a trimis ori a primit un mesaj, a ata?at o zonă comună de memorie), precum ?i momentul ultimului acces sau al ultimei actualizări a intrării.
-Fiecare mecanism dispune de un apel sistem de tip "control" prin care se primesc informații despre starea unei intrări, se setează starea unei intrări, sau se eliberează o intrare.