SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Постанови Пленуму Верховного Суду України та рішення Конституційного Суду України у регулюванні підприємницької діяльності


Згідно з п. 2 ч.2 ст.47 ЗУ «Про судоустрій України» ВСУ як найвищий судовий орган у системі судів загальної юрисдикції, узагальнюючи судову практику та аналізуючи судову статистику, дає судам роз’яснення з питань застосування законодавства. Такі повноваження передбачені і п.3.ч.1ст.39 вказаного закону щодо вищих спеціалізованих судів (Вищий господарський і Вищий адміністративний суди України), які дають спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційні роз’яснення з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції.

Ці акти не є джерелами нових самостійних норм права і мають на меті однакове розуміння законодавства всіма судами.



Специфічне місце в ієрархії актів судової влади належить рішенням Конституційного Суду України. Згідно з ст..13 ЗУ «Про КСУ» КСУ приймає рішення та дає висновки у справах щодо:

• Конституційності законів та інших правових актів ВРУ, актів ПУ, актів КМУ, правових актів ВР АРК.

• Відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих договорів, що вносяться до ВРУ для надання згоди на їх обов’язковість.

• Додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення ПУ з поста в порядку імпічменту в межах, визнач. Ст.. 111 та ст.. 151 КУ.

• Офіційного тлумачення КУ та ЗУ.



Специфіка актів, що приймаються КСУ полягає в тому, що :

 не будучи органом, уповноваженим створювати норми права, він може змінювати або скасовувати їх, визнаючи відповідний правовий акт неконституційним повністю або в окремій частині;

 наявність у КСУ права офіційного тлумачення КУ та ЗУ - загальна обов’язковість застосування відповідних тлумачень.