SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Патентування: поняття, значення, види діяльності, що підлягають патентуванню, порядок патентування


Правове регулювання – Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 (далі – Закон)

Патент – це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного підрозділу займатися видами підприємницької діяльності, що зазначені в Законі. Ознаки: поширюється лише на СПД та зменшує оподаткування (включається до складу валових витрат).

Види діяльності, що підлягають патентуванню:

- Торговельна діяльність за готівкові кошти. Оптова, роздрібна торгівля, діяльність у сфері громадського харчування, що здійснюється за готівкові кошти та здійснюється у пунктах продажу (магазинах, кіосках, складах, ресторанах). Термін дії патенту – 12 місяців, короткотерміновий – 1-15днів. Вартість – встановлюється ОМС залежно від місцевості. У Києві – 60-320 грн. (короткотерміновий – 10грн за добу). Без придбання патенту можна здійснювати продаж хліба, молока, борошна, солі,цукру, морозива. Пільговий патент – поштові марки, листівки, мило, проїзні, періодичні видання друковані ЗМІ, сірники – 25 гривень на рік.

- Діяльність з обміну готівкових валютних цінностей. Вартість – 960 грн на місяць, термін – 36 місяців.

- Гральний бізнес – казино, ігрові автомати з грошовим або майновим виграшем, лотереї (крім державних). Вартість:

4200грн за рік за один автомат

192000 за рулетку

144000 за стіл

6000 боулінг

1800 більярд

Термін – 60 місяців.

- Надання побутових послуг – надання платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти,з використанням кредитних карток. Ремонт аудіо-, відео-, телеапаратури, ломбарди, кіно- та фотолабораторії, ремонт і виготовлення ювелірних виробів. Вартість – також встановлюють місцеві державні адміністрації. М.Київ – 60-320грн за місяць. Термін дії – 12 місяців.

Торговий патент видається за плату суб'єктам підприємницької діяльності державними податковими органами за місцезнаходженням цих суб'єктів або місцезнаходженням їх

структурних (відокремлених) підрозділів, суб'єктам підприємницької діяльності, що провадять торговельну діяльність або надають побутові послуги (крім пересувної торговельної мережі), - за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання побутових послуг, а суб'єктам підприємницької діяльності, що здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу, - за місцем реєстрації цих суб'єктів.

Відповідальність за порушення законодавства про патентування

 За несвоєчасну сплату – пеня у розмірі 120% річних облікової ставки НБУ за кожен день прострочення

 Порушення порядку використання патенту – штраф у сумі вартості патенту за один календарний місяць

 Істотні порушення порядку використання патенту – штраф у двократному розмірі вартості патенту за весь строк порушення

Провадження діяльності із реалізації зокрема таких виробів:

хліб і хлібобулочні вироби;

борошно пшеничне та житнє;

сіль, цукор, олія соняшникова і кукурудзяна;

молоко і молочна продукція, крім молока і вершків згущених з

добавками і без них;

продукти дитячого харчування;

безалкогольні напої;

морозиво;

 без одержання пільгового патенту або з порушенням порядку його одержання чи використання – штраф у п’ятикратному розмірі вартості пільгового патенту.