SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Відмежування трудового договору від суміжних договорів.


В окремих випадках робота може виконуватися не на підставі ТД, а з інших юр підстав => на підставі цивільно-правового до¬говору (ЦПД)(авторський договір, договір особистого підряду, договір доручення та ін).

За соціально-економічним змістом: ЦПД укладається заради досягнення результатів пращ, а ТД - регулює сам процес праці.

За критерієм предмета: ЦПД: 1. ф.о. взяла на себе обов'язок виконати роботу і передати замовникові результат роботи (договір підряду); 2. ф.о. взяла на себе зобов'язання створити твір науки, літератури, мистецтва і передати його замовнику (авторський). 3. договір, за яким ніякий результат праці замовнику передаватися не буде, оскільки послуга, що робиться за таким договором невіддільна від самого процесу її надання (послуга щодо охорони об'єкта або особистої охорони). ТД: громадянин виконує роботи під керівництвом іншої сторони, що прийняла на себе обов'язок організувати працю. одержала право давати вказівки щодо послідовності проведення робіт.

 ТД => особисте виконання працівником обумовленої трудової функції за відповідною професією, спе¬ціальністю, кваліфікацією, посадою у конкретному трудовому колективі.

ЦПД => в основі кінцевий результат праці — це може бути стіл, кар¬тина, літературний твір тощо; роль праці в даній угоді — це лише спосіб виконання взятих зобов'я¬зань за цивільними договорами.

 ТД => обов'язкове підпорядкування працівника правилам внутрішнього трудового розпорядку при виконанні відповідної роботи. В разі порушення - може бути притягнутий власником підприємства до дисциплінарної відповідальності.

У ЦПД відсутня така відповідальність.

 ТД=> обов'язок власника підприємства пра¬вильно організувати працю працівників, створити нормальні умови праці, забезпечувати працівника роботою, обумовленою в ТД, додер¬жуватись норм і правил з охорони праці, виплачува¬ти винагороду за виконану роботу відповідно до норм і розцінок.

ЦПД => робота виконується за домовленістю сторін, а винагорода за виконану роботу здійснюється за кінцевим результатом, виконавець роботи сам організовує роботу, виконує її на власний ризик, сам забезпечує охоро¬ну праці, відсутня в даній угоді і підпорядкованість внутрішньому трудовому розпорядку.