SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Оформлення звільнення з роботи.


(Тобто оформлення припинення дії ТД)

- це такі обов’язки, що покладаються на роботодавця відповідно до положень КЗпП (ст.44, 47, 116) для оформлення припинення трудовихї відносин між роботодавцем та працівником.



Обов’язки роботодавця:

- видати НАКАЗ/РОЗПОРЯДЖЕННЯ про припинення ТД, де мають бути зазначені підстави припинення (конкретна стаття КЗпП, якщо потрібно – ін.законів)

- зробити запис до трудової книжки працівника у точній відповідності з наказом (підстава звільнення відповідно до формулювання у законодавстві)

- виплатити працівникові вихідну допомогу (передбачену ст.44 КЗпП та/або колективним договором)

- видати належним чином оформлені трудову книжку у день звільнення і копію наказу про звільнення (якщо звільнення за ініціативою роботодавця) у інших випадках – в інший день на вимогу працівника

Днем звільнення працівника вважається останній день роботи (ч. 2 п. 2.26 Інструкції «Про порядок ведення трудових книжок працівників», що затверджена 29 липня 1993 р. в редакції від 8 червня 2001 p.). При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ, а також вноситься запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнається недійсним (п. 4.1 Інструкції «Про порядок ведення трудових книжок»).

- Обов’язково має видати копію наказу про звільнення, якщо звільнення відбулося з ініціативи роботодавця.

- Провести належний розрахунок з працівником

o Якщо він працював – у день звільнення

o Якщо він НЕ працював – не пізніше наступного дня з моменту, коли працівник заявить про вимогу.

Якщо відбулася затримка виплат з вини роботодавця, він зобов’язаний виплатити середній заробіток за весь час затримки. (вимушений прогул).

Якщо працівник відсутній на роботі удень звільнення, власник або уповноважений ним орган у цей день надсилає поштове повідомлення із вказівкою про потребу отримання трудової книжки

Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника (п. 4.2 Інструкції «Про порядок ведення трудових книжок»).

У разі якщо звільнений працівник до одержання остаточного розрахунку стане на іншу роботу, розмір компенсації за затримку розрахунку зменшується на суму заробітної плати, одержаної за новим місцем роботи.

Джерела: лекція

(Коментар Прокопенко В. I., Козак 3. Я., Кузнецова Л. О).