SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Види відповідальності за порушення колективних договорів.


Адміністративна відповідальність. Порушення чи невиконання зобов'язань щодо колектив¬ного договору особами, які представляють власників або уповноважених ними органів чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, чи представниками трудових ко¬лективів тягне за собою накладення штрафу до ста мінімальних розмірів заробітної плати. Ненадання цими ж особами інфор¬мації, необхідної для здійснення контролю за виконанням ко¬лективних договорів, тягне за собою накладення штрафу в п'ять мінімальних розмірів заробітної плати.

Усі ці випадки відповідальності регламентуються ст.ст. 18-20 Закону України «Про колективні договори і угоди» та КпАП.

Справи з цих питань розглядаються судом за поданням однієї із сторін колективного договору, відповідних комісій або з ініціативи прокурора.

Дисциплінарна відповідальність полягає у накладенні влас¬ником або уповноваженим ним органом на працівника за по¬рушення дисципліни праці, вчинення дисциплінарного про¬ступку стягнення: оголошення догани або звільнення з роботи. Статтею 45 КЗпП передбачено також, що на вимогу профспілко¬вого органу, який за дорученням трудового колективу підписав колективний договір, власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір з керівним працівником або усунути його із займаної посади, якщо він порушує зако¬нодавство про працю і не виконує зобов'язань за колективним договором.

Матеріальна відповідальність полягає у зобов'язанні праці¬вника відшкодувати шкоду, заподіяну підприємству невиконан¬ням зобов'язань за колективним договором.

Кримінальна відповідальність полягає у покаранні праців¬ника за порушення зобов'язань по колективному договору в разі, коли таке порушення створює склад кримінального зло¬чину.

Поряд з юридичними видами відповідальності, особу можна притягнути також до громадської відповідальності.

Трудові колективи можуть застосовувати до своїх членів такі заходи громадського стягнення:

товариське зауваження,

громадська догана,

передати матеріали на розгляд товариського суду.

Товариський суд, в свою чергу, може зобо¬в'язати винуватця публічно просити пробачення у колективу, оголосити попередження, громадський осуд, догану з опублі¬куванням або без опублікування в пресі, порушити перед влас¬ником або уповноваженим ним органом питання про звільнення винного працівника відповідно до чинного законодавства.