SHPORA.net :: PDA

Login:
đćăèńòđàöèÿ

Main
FAQ

ăóìàíèòàđíûć íàóêè
ćńòćńòâćííûć íàóêè
ìàòćìàòèśćńêèć íàóêè
òćőíèśćńêèć íàóêè
Search:
Title: | Body:

Canalul de comunicaюii

Canalul de comunicații înseamnă o transmisie de semnale între două puncte.
Canalul de comunicație este guvernat de mai mulți parametri cum sunt: viteza de transmitere, banda de frecvență, rata erorilor, niveluri ale semnalului etc. Ace?ti parametri reprezintă indicatorii de calitate ai canalului ?i în funcție de ace?tia îl face recomandabil pentru anumite tipuri de servicii. Se deosebesc în mod deosebit două mari categorii de canale de comunicații:
-a. analogice, în care semnalul se prezintă sub formă continuă ?i la care principalul parametru îl reprezintă banda de frecvență transmisă care se exprimă în Hz. Caracteristic pentru acest tip de canal este telefonia.
-b. numerice, în care semnalul circulă sub formă de impulsuri recunoscute prin cele două simboluri ?0? ?i ?1?. Principalul parametru al acestor tipuri de canale îl reprezintă viteza de transmitere, care se exprimă în bps (b/s) (biți pe secundă). Echipamentele (mijloacele) de comunicații reprezintă acele elemente care permit circulația semnalelor prin mediile de transmisie ?i care asigură serviciile de comunicații. Acestea sunt împărțite în două mari categorii:
Echipamente ale mediilor de transmisie, care sunt destinate să asigure transmiterea semnalelor în mod specific pentru fiecare mediu de transmisie ?i să permită formarea canalelor de comunicații. Unele dintre aceste echipamente pot echipa mai multe medii de transmisie (ex. comutatoare, multiplexoare etc.), iar altele sunt specifice (ex. stațiile radio, stațiile radioreleu, stațiile pentru legături prin satelit etc.)
Echipamentele terminale, sunt acele dispozitive cu care se echipează canalul de comunicație ?i care permit prezentarea semnalelor electrice în formă perceptibilă pentru utilizator: sunet, text sau imagine.