SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Місце фінансового права в системі права держави. Москалюк


Конституційне право регулює основи суспільного ладу і політики, державний устрій, правове положення громадян, систему і принципи організації діяльності державних органів, головні завдання і функції держави. Як і всі останні галузі права,фінансове право базується і розвивається на цих основах. Наприклад, фінансово-правові норми, що регулюють утворення фондів державних фінансових ресурсів, засновані на засадах рівноправності всіх форм власності в країні.

Адміністративне право визначає основні принципи державного управління, повноваження органів виконавчої влади навидання управлінських актів, в тому числі і органів спеціально-го управління фінансами держави, закріплює структуру цихорганів, організаційні форми їхдіяльності, порядок призначенняі звільнення посадових осіб, закріплює їх права і обов'язки іт.д. Спираючись на норми і принципи адміністративного пра-"ва, фінансове право регулює ті відносини, які безпосередньо"пов'язані з виконанням цими органами функцій по збиранню,розподілу і використанню фінансових ресурсів держави, конт-ролю за їх цільовим витрачанням.

З цивільним правом, оскільки до предмету останнього серед багатьох майнових відносин входять і грошові відно-сини. Крім того, деякі органи державного управління спеціальної компетенції, наприклад, Національний банк України, водночас є господарською організацією — юридичною особою, що діє на комерційних засадах. Між цими органами, з одного боку,і підприємствами, установами, організаціями і громадянами —з другого, виникають відносини на основі договорів. Наприклад, на основі кредитної угоди.