SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Банківські ресурси. Мацюк


Банки:

Залучають кошти (купівля вільних грошових коштів на ринку ресурсів) – від цього залежить розмір банківських ресурсів та масштаби діяльності комерційних банків.

Розміщують кошти (продаж коштів п-вам, організаціям, населенню) - це сприяє підвищенню дохідності та ліквідності комерційних банків, забезпечує їх економічну самостійність та стабільність.

Ресурси комерційного банку - це сукупність грошових коштів, які знаходяться у розпорядженні банку і використовуються ним для здійснення кредитних, інвестиційних та інших активних операцій.

Банківські ресурси з точки зору джерел утворення поділяються:

- власні (статутний капітал, резервний та інші фонди, резерви на покриття різноманітних ризиків і нерозподілений прибуток):

Статутний капітал - вартість вкладів акціонерів (засновників, учасників) банку, внесених з метою формування його активів для початку чи подальшої банківської діяльності, а також гарантування інтересів вкладників та кредиторів банку.

Резервний фонд – фонд, спрямований на покриття непередбачених збитків за всіма статтями активів та позабалансових зобов'язань, джерелом формування якого є відрахування з прибутку банків, що направляються до фонду в порядку,передбаченому чинним законодавством, цим Положенням та статутом банку. (Положення про порядок формування та використання банками резервного фонду)

Нерозподілений прибуток — це частина чистого прибутку, яка не розподіляється, а утримується банком, як правило, з метою реінвестування в його діяльність. Він створюється як залишок чистого прибутку після нарахування дивідендів, відрахувань у загальні резерви, резервний капітал та в інші фонди (резерви), створені відповідно до рішень загальних зборів учасників (засновників, учасників) банку або згідно з чинним законодавством.

- залучені (кошти на депозитних рахунках банківських клієнтів, позики, отримані від інших банків, і кошти, отримані від інших кредиторів)

Головним джерелом банківських ресурсів є залучені кошти, частка яких в середньому по банківській системі України складає 80% від загальної величини ресурсів, а решта (20%) припадає на власний капітал.

Основні ресурси:

для універсальних комерційних банків – короткотермінові депозити.

для іпотечних банків - займаються довгостроковим кредитуванням під заклад нерухомості, мобілізують кошти шляхом випуску та реалізації довгострокових зобов'язань (іпотечних облігацій).

Пасивні операції – операції, за допомогою яких банки формують свої ресурси, необхідні йому зверх власного капіталу для здійснення нормальної діяльності, забезпечення ліквідності та одержання доходу.

Пасивні операції банку можуть здійснюватись у формі:

• залучення коштів на депозитні рахунки - поточні, строкові, ощадні та інші;

• недепозитного залучення коштів: одержання позичок на міжбанківському ринку, позичок НБУ, випуск банківських облігацій, векселів та інших зобов'язань.

Основний вид пасивних операцій - залучення коштів на банківські рахунки всіх видів: поточні, строкові, ощадні, валютні та інші. Депозити слугують важливим джерелом коштів, завдяки яким банки формують переважну частину своїх дохідних активів. Недепозитні кошти найчастіше залучаються для підтримання ліквідності банків.