SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

4 Поняття та особливості фінансової діяльності держави.


Фінансовою діяльністю називають процес збирання, розподілу (перерозподілу) та використання коштів, що забезпечують виконання державою її функцій. Фінансовою діяльністю займаються уповноваженгі державні органи, здійснюючи пряме планове збирання і розподіл грошових коштів.

У своїй фінансовій діяльності Українська держава дотримується наступних принципів :

публічний характер;

розподіл функцій між представницькими та виконавчими органами влади;

пріоритет представницьких органів влади перед виконавчими;

пріоритетність публічних видатків щодо прибутків казни;

фінансування безпеки держави;

єдність фінансової діяльності та грошової системи держави;

міжгалузевий характер;

самостійність;

соціальна спрямованість;

плановість;

гласність.

Держава здійснює свою фінансову діяльність за допомогою обов'язкових (податки, збори, штрафи, плата за використання природних ресурсів, страхування, платежі в централізовані спеціальні фонди та ін.) та добровільних (лотереї, позики, добровільні внески, акції та ін.) методів формування фондів грошових ресурсів, а також за допомогою методів розподілу цих фондів, до яких належать фінансування, кредитування, випати пенсій, страхових відшкодувань і різних допомог.

Правові аспекти фінансової діяльності держави знайшли відбиток у деяких статтях Конституції України, у законах Украіни “Про банки та банківську діяльність”, “Про цінні папери та фондову біржу”, “Про систему оподаткування”, “Про державну податкову службу в Україні”, “Про оподаткування прибутку підприємств” та деяких інших.