SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Особливості перших геополітичних концепцій.


Відповідно до класичних, висхідних до глибокої старовини представлень географічного детермінізму вважалося, що розвиток людського суспільства залежить виключно від географічних чинників, а встановлення державних кордонів ґрунтується на праві сильного і цілком залежить від завоювань. Питання про вплив географічного середовища (насамперед клімату) на звичаї, вдачі, форму правління і деякі суспільно - історичні процеси розглядали ще представники Античності.

Традиційні уявлення про міжнародні відносини ґрунтувалися на трьох головних китах — території, суверенітеті, безпеці держав, тобто на чинниках міжнародної політики.

У трактуванні ж засновників геополітики центральне місце в визначенні міжнародної політики тієї або іншої держави відводилося його географічному положенню. Сенс геополітики бачився у висуненні на передній план просторового, територіального початку. Спочатку геополітика розумілася цілком в термінах завоювання прямого (військового і політичного) контролю над відповідними територіями. Не випадково одним з перших, хто зробив спробу зв'язати між собою політику і географію і вивчити політику тієї або іншої держави виходячи з його географічного положення, займаного ним простору, був німецький географ, засновник політичної географії кінця 19 – початку 20 ст. Ф. Ратцель.