SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Р. Челлен про роль України у першій світовій війні.




Особливу роль України в європейській геополітиці по суті вперше виявив і обґрунтував шведський професор історії й політичних наук Рудольф Челлен. Аналізуючи політичні проблеми І світової війни, дослідник зумів розпізнати “подвійний стандарт” “слов’янської” політики Росії й місце в ній українського фактору. Використовуючи “слов’янську ідею” (втягуючи в неї українство) для досягнення своєї геополітичної мети, підкреслював вчений, Росія одночасно проводить таку реальну політику щодо України, яка руйнує її як етнокультурну цілісність, обмежує можливості розвитку, участь у розв’язанні проблем європейського простору, незважаючи на те, що вона має для цього всі необхідні передумови.

Рудольф Челлен у своїх працях «Політичні проблеми світової війни» (1915) та «Великі держави та світова криза» (1920) піднімає проблему східноєвропейських земель, яка на його думку є визначальною і від того, який баланс сил та конфігурацію кордонів вона по собі залишить, залежатиме доля всієї Європи. Критикуючи ідеї панславізму, шведський вчений підкреслює, що саме таке замасковане бажання приєднати західноукраїнські землі було причиною вступу Росії у війну, тоді як «українське питання» загалом – однією з головних суперечностей, що призвела до війни: «Ми маємо всі підстави зараховувати українське питання до одного з головних мотивів світової війни».

Р.Челлен вітав створення нових незалежних держав, що виникли на теренах російської імперії, заохочуючи до повернення у європейське цивілізаційне коло.