SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Поняття “серця світу” або хартленду.


1904 Маккіндер виступив а з доповіддю «Географічна вісь історії», опублікованій у «Географічному журналі». Певні корективи в концепцію, сформульованій в цій доповіді, були внесені Маккіндер в 1919 і 1943 рр..

Маккіндер стверджує, що для держави самим вигідним географічним положенням було б серединне, центральне по ложення.. «Центральне» - поняття відносне і може варіюватися в кожному конкретному географічному контексті. Але з планетарної точки зору в центрі світу лежить Євразійський континент, а в його центрі - «серце світу», «Хартленд» (heartland). Хартленд - це осередок континентальних мас Євразії. Це найбільш сприятливий географічний плацдарм для контролю над усім світом. У першій своїй роботі Маккіндер ще не використовує термін «Хартленд».

Його межі загалом визначалися зоною, недоступною морським державам. Точні межі хартленду не проводилися, адже часто змінювалися автором, но завжди в центрі хартленду знаходилася значна частина Росії.

Маккіндер каже, що хартленд знаходиться в межах Острова світу. У світовий острів він включає Азію, Африку і Європу. В центрі системи знаходиться географічна вісь історії, або осьовий ареал. Вони тотожні поняттю Росія, або земля серцевини. Потім йде внутрішній, або околичний півмісяць, , який розташований на материковій Європі та в Азії (Германія, Австрія, Туреччина, Індія та Китай). Саме ці великі території як щит захищають Хартленд, але можуть бути об'єктом експансії з боку морських держав. Це зона найбільш інтенсивного розвитку цивілізації. За внутрішнім півмісяцем іде зовнішній півмісяць, що включає Британію, Південну Африку, обидві Америки, Японію, Канаду,Австралію.

- Визначив тези світового панування:

- хто керує Східною Європою, той керує Хартлендом,

- хто керує Хартлендом, той керує Світовим островом,

- хто керує Світовим островом, той керує світом.

Особливості Євразії (heartland-у):

- величезна площа, яка дорівнює половині всіх земель на земній кулі;

- недоступність з боку океану, оскільки південним кордоном Євразії є Сахара, північним широка смуга субарктичних лісів і борів, на сході і заході ліси, що займають основну територію;

- переважно степова місцевість, має великі пасовища та достатньо оазисів, які живляться річками;

- специфіка розподілу стоку річок: не дозволяє бути засобом сполучення з океаном, робить непридатними для людського спілкування з зовн.світом: впадіння річок у внутр.моря (солоні озера) та холодний Пн-льодовитий океан.

Таким чином Євразія гігантська природна міць, непроникна з боку морських імперій, багата ресурсами, і внаслідок цього вісь світової політики.

У 1943 р. Макиндер вносить серйозні корективи до своєї модел': він не міг не враховувати нові реалії союз СРСР, Великобританії, США. Хартленд тепер включав і Північну Атлантику (північна частина Атлантичного океану), сюди входила Західна Європа, включаючи Англію, Америку з країнами Карібського басейну .