SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Тези світового панування Г. Маккіндера та їх геополітичний сенс.


Г. Маккіндер – англійський геополітик. Неабияке геополітичне значеня має його доповідь «Географічна вісь історії» 1904р автор концепції “серединної землі” або Хартленду.



Поділ світу на зони:

1. Світовий острів (Європа, Азія, Африка)

2. Ядро світового острову (серце землі, heartland) Євразія, яка співпадає з Росією.

3. Пояс країн межують з морем і утворюють т.зв. внутрішній напівмісяць, доступний для мореплавства (Германія, Австрія, Туреччина, Індія та Китай)

4. Країни зовнішнього напівмісяця, утворюють кільце з острівних баз, призначених для торгівлі і морсь ких сил, і недосяжні для сухопутних держав Євразії (Англія, США, Пд. Африка, Австралія, Канада, Японія).



Співвідношення зон можна виразити формулою світового панування:

- хто керує Східною Європою, той керує Хартлендом,

- хто керує Хартлендом, той керує Світовим островом,

- хто керує Світовим островом, той керує світом.



Ці положення певною мірою відповідали дійсності. Цією гіпотезою була створена так звана однополярна геополітична картина світу. Цю формулу можна використати для минулої і теперішньої політики. Її врахування зумовлене загрозою Євразії для морських Держав (зовн.напівмісяця): експансія до прикордонних районів Євразії дозволить їй використати величезні континентальні ресурси для побудови флоту, отже для встановлення контролю над океанським простором, що може призвести до виникнення світової імперії.