SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Н. Спайкмен про геополітичне положення США та можливі напрямки американської зовнішньої політики.


Ніколасом Спайкменом - американським професором міжнародних відносин здійснене Теоретичне обґрунтування атлантизму .

. Основну тезу Спайкмена можна звести до того, що Макіндер переоцінив геополітичне значення Heartland'a.



Основою своєї доктрини Спайкмен зробив не стільки геополітичне осмислення місця США як "Морський Сили" в цілому світі (як Мехен), можливо тому, що це вже стало фактом, скільки необхідність контролю берегових територій Євразії: Європи, арабських країн, Індії, Китаю і т . д. для остаточної перемоги в дуелі континентальних і морських сил. Якщо в картині Макіндера планетарна дуальність розглядалася як щось "вічне", то Спікмен вважав, що досконалий контроль над rimland з боку "морських держав" призведе до остаточної і безповоротної перемоги над сухопутними державами, які відтепер будуть цілком підконтрольні.

Фактично, Спайкмен ще раз розвинув ідею "тактики анаконди", яку обгрунтовував Мехен. Спайкмен надав всієї концепції закінчену форму.

Перемога США як "Морський Сили" в холодній війні продемонструвала абсолютну геополітичну правоту Спікмена, якого можна назвати "архітектором світової перемоги ліберал-демократичних країн" над Євразією.



Спайкмен говорив про два можливі напрямки зовнішньої політики США:

- ізоляціонізм виключність географічного положення США між 2 океанами позбавляє їх інтересу до боротьби держав, які знаходяться по той бік океанів, і змушує їх зосереджувати увагу на Західній півкулі.

- інтервенціонізм головна мета зовнішньополітичної стратегії США у збереженні рівноваги у Євразії та Азії, а вже потім у закріпленні володарювання США на Західній півкулі.

Обидва напрямки вбачають у географічному положенні США підстави для панування у Новому світі, але інтервенціоністи надають пануванню другорядного значення, ізоляціоністи висувають його на перший план.



Крім цього, Спайкмен ввів нову категорію - «Серединний океан» Мозком якого стають Західна Європа і пояс Східного узбережжя США (особливо Нью-Йорк), головним силовим механізмом континенту - США, мають в своєму розпорядженні потужний військово-промисловий і торговий потенціал. Європа - придаток США: економічний, військовий, інтелектуальний. Її роль, політична суверенність європейських держав повинні скорочуватися. Влада на континенті поступово перейде до особливої структури, яка об'єднує лідерів всіх «атлантичних» просторів. Головну роль у цій структурі буде, безумовно, грати США.