SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Поняття римленду та серединного океану в Н. Спайкмена.


Ніколас Спайкмен - американський вчений, професор міжнародних відносин, вважався продовжувачем теорії А. Мехена. . Основну тезу Спайкмена можна звести до того, що Макіндер переоцінив геополітичне значення Heartland'a.

Погляди Спайкмена викладені в книзі “Стратегія Америки в світовій політиці” (1942) і у роботі “Географія світу” (1944).

Геополітика - наукова дисципліна, що розробляє основи безпеки країни і аналітичний метод для вироблення ефективної світової політики.

Погляди Спайкмена викладені в книзі “Стратегія Америки в світовій політиці” (1942) і у роботі “Географія світу” (1944).

Н. Спайкмен вважав, що Г.Маккіндер переоцінив значення Хартленду. На відміну від схеми Маккіндера, запорукою світового панування є «внутрішній півмісяць», а не «осьовий ареал» (Хартленд). Вважав, що світова історія формувалася сама по собі, а не під впливом кочівників суші.

Отже Rimland ключ до світового панування, тому той, хто домінує над ним, домінує над Євразією, тримає долю світу в своїх руках.

Римленд – Західна і Центральна Європа, країни Близького Сходу та Аравійський півострів, Туреччина, Іран, Афганістан, Тибет, Китай, Східний Сибір, Індійський та Бірмано – Сіамський острови – має перебувати під контролем США.

Римленд: стикаються інтереси морських і континентальних держав.

Тези світового панування за Н. Спайкменом:

• той, хто панує над Римлендом, панує над Євразією;

• той, хто панує над Євразією, панує над світом.



Крім цього, Спайкмен ввів нову категорію - «Серединний океан», який виступає у нього як «внутрішнє море», яким у Стародавньому світі і в середні віки було Середземне море. Він виділяє особливу геополітичну реальність - «атлантичний Контингент», пов'язаний спільністю культури західноєвропейського походження, ідеологією ліберал-капіталізму, демократії, єдністю політичної, етичної долі свого роду.

Мозком нового атлантичного співтовариства стають Західна Європа і пояс Східного узбережжя США (особливо Нью-Йорк), головним силовим механізмом континенту - США, мають в своєму розпорядженні потужний військово-промисловий і торговий потенціал. Європа - придаток США: економічний, військовий, інтелектуальний. Її роль, політична суверенність європейських держав повинні скорочуватися. Влада на континенті поступово перейде до особливої структури, яка об'єднує лідерів всіх «атлантичних» просторів. Головну роль у цій структурі буде, безумовно, грати США.