SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Поняття геополітики.


+3.1

Геополітика – наука, яка вивчає комплекс географічних, історичних, політичних факторів, які взаємодіють між собою і справляють великий вплив на стратегічний потенціал держави.

Виникнення геополітики як науки на межі ХІХ-ХХ ст. обумовлено необхідністю осмислення нових політичних реалій, які спостерігались у світі у цей період. Геополітика виникла на стику трьох наук – географії, історії, міжнародних відносин.

Не існує чіткого визначення терміну геополітика, бо кожен із вчених намагався подати власне його трактування.

+1) з листочків

+2)Роль геополітики у світовому політичному процесі зростає.

По-перше, у зв’язку з тим, що на політичній карті світу відбулися глобальні зміни.

По-друге, підвищення значення геополітики як науки і соціально-політичної практики пов’язане із бурхливим розвитком науково-технічної революції, зокрема впровадженням новітніх промислових технологій та засобів комунікацій у глобальних масштабах.

По-третє, значущість геополітики як науки зростає з посиленням ролі людської культури, в тому числі політичної, формуванням нового світогляду, поширенням політичного та ідеологічного плюралізму, утвердженням універсальних загальнолюдських принципів і цінностей.

По-четверте, природно-географічні чинники для суб’єктів світової політики набувають дедалі більшого значення з огляду загострення глобальних проблем людства, зокрема, екологічної кризи.

+3) з листочків