SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Функції геополітики.


Пізнавальна функція пов'язана насамперед з вивченням тенденцій геополітичного розвитку країн і народів, зміною різних явищ, процесів, подій. У науковому пізнанні геополітичної життя найчастіше користуються сукупністю теоретичних знань з життя держав, країн і народів, використовуючи методи порівняння, аналогії, екстраполяції, але також широко застосовують і емпіричні дослідження. Вони забезпечують пріоритет нових емпірично обгрунтованих знань про геополітичну дійсності. Робиться це шляхом виявлення та аналізу нових фактів і тенденцій зміни всієї сукупності факторів геополітичної життя

Прогностична функція геополітики випливає з пізнавальної, тісно зливається з нею. Власне, будь-які дослідження - теоретичні, емпіричні - проводяться багато в чому для того, щоб дати більш-менш вірний прогноз розвитку геополітичних сил, полів, визначити конфігурацію країн або союзів, їх вплив на розвиток міжнародних, етнічних відносин, залагодити можливі локальні конфлікти і виробити рекомендації для їх запобігання або погашення.

Управлінська функція геополітики проявляється перш за все в зборі та аналізі емпіричної інформації, вироблення конкретних управлінських рішень і рекомендацій. Без оптимального обсягу інформації, без належного її аналізу, висновків і рекомендацій вчених політичним лідерам, військовим керівникам, економістам неможливо приймати правильні рішення, керувати геополітичними процесами, та й взагалі керувати конкретною сферою суспільного, політичного, фінансово-економічного життя.

Ідеологічна функція є досить многогранною