SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Мондіалізм – геополітична концепція повної планетарної інтеграції.


Ідея загальної єдності людства має глибокі історичні корені. Ця геополітична концепція виникла задовго до перемоги Заходу над Сходом. Її сутність – утвердження повної планетарної інтеграції, створення Єдиного світу. Подібні ідеї висловлював ще О.Конт. Ще у 1852 р. він стверджував, що: «людство – це всесвітня батьківщина, яка покликана об’єднати, принаймні у майбутньому всіх жителів планети».

Давню історію мають претензії американців на виключність. Початок їм поклали погляди перших поселенців – пуритан, які прибули на американський континент ще у ХVIII ст. тут вони намагались реалізувати біблейську заповідь «граду на холмі», де поселенці рівні та вільні. Звідси і обґрунтування концепції експансії принципів свободи і демократії, як вияву логіки Божого Провидіння. Від цієї думки до ідеї – призначення Америки реформувати весь світ та вести його за собою – один крок. Вже в середині ХІХ століття деякі американські політики стверджували, що у найближчому майбутньому США стануть центром, навколо якого всі нації об’єднаються в єдиний народ, що США, подібно Сонцю, здійснять «вплив на країни Європи, а далі на азійські імперії».

Ці ідеї у 1945 р. були покладені в основу американської державної зовнішньої політики США, які вважали, що отримана перемога поклала на американський народ тягар відповідальності за подальше керівництво світом.

У майбутній Америці справжню столицю світу, базу керівництва ним, бачили політики – президент і віце-президент Д.Ейзенгауер, Г.Гемофрі, які немало зробили для реалізації на практиці у зовнішньополітичній діяльності «доктрини Трумена». Цю політику проводили президенти Р.Рейган і батько та син Буші.

У ХХ столітті мондіалістські ідеї висловлювали і багато політичних діячів Західної Європи, але вони на відміну від американців не виношували думки про абсолютне світове домінування США. США стали головним ідеологічним і політичним центром мондіалізму. Там був створений своєрідний штаб по реалізації цієї концепції. У ньому працювали сотні радників та аналітиків, на ньому замикались центри стратегічних досліджень, були створені паралельні владні структури. За задумом американських геостратегів для реалізації ідей мондіалізму створювалися такі над урядові структури як ООН, ЮНЕСКО, їх комітети, комісії. Під керівництвом США працювали і продовжують функціонувати такі мондіалістські організації як «Рада з міжнародних відносин» і «Більдербергський клуб». Їх лідери 1973 р. сформували «трьохсторонню комісію», яку очолив сімейний клан мультимільйонерів Рокфелерів. Ця комісія нараховувала приблизно 200 членів. Її рядовими функціонерами були багато провідних політиків США, Європи і Японії. Наприклад, майбутній президент США Дж.Картер очолив колись у «Трьохсторонній комісії» один з підкомітетів.