SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Геополітичні ідеї Д. Дорошенка.


Дмитро Дорошенко - видатний український історик, громадсько-політичний і державний діяч, публіцист. Кілька спеціальних історичних досліджень він присвятив історії гетьманщини: Петру Дорошенку та його східній політиці, Степану Опарі, Іванові Мазепі, Богдану Хмельницькому. Невеличкі популярні статті присвячує Дорошенко і більш ранньому періоду історії України (Данило Галицький, Петро Могила, Володимир Великий).

5 серпня 1914 р. за підписом членів СВУ В. Дорошенка, Д. Донцова, М. Мєлєневського, О. Скорописа-Йолтуховського і А. Жука вийшла відозва "Громадська думка Європи". У ній зазначалося, що лише майбутня самостійна Українська держава зможе стати буфером для-Європи проти Росії, де панує царський режим, і порятує слов'янський світ від згубного впливу панмосковізму.

20 травня 1918 очолив Міністерство закордонних справ Української Держави. В липні-серпні 1918 при активній участі Дмитра Дорошенка відбулася ратифікація Берестейського миру 1918 країнами Четверного союзу (крім Австро-Угорщини). В середині серпня 1918 у відповідь на антиукраїнську політику уряду генерала Сулькевича у Криму Дорошенко намітив ряд заходів по економічній блокаді півострова, після реалізації частини з яких, кримські власті пішли на переговори про форми державного об'єднання України. В жовтні 1918 робив спроби вступити у переговори з дипломатичними колами держав Антанти у Берні.



Одна з основних тез концепції державності України полягає в тому, що Дмитро Дорошенко вказує: державу можна будувати силами провідної верстви суспільства - аристократії. Та Дмитро Дорошенко сповнений ілюзій створення суверенної держави України, забуває про головні рушійні сили національно-визвольного руху, забуває про задоволення інтересів, насамперед, українського селянства, робітничого класу та інших соціальних спільностей. І хоча не всі ідеї Дмитра Дорошенка про суверенність Української держави виявились перспективними, все ж ідеї про суверенність соборної України зберегли своє непреходяще значення. Оцінюючи політичну боротьбу в період демократичної революції в Україні, Дмитро Дорошенко вважає, що треба будувати не народну, як розуміють соціалісти, а демократичну, буржуазну республіку на зразок європейських держав. Держава можлива тільки на грунті компромісу українських класів та політичних партій в ім'я бажаного усіма законного устрою і спокійної праці.