SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

США. История2



Війна у Південному В'єтнамі, що почалася в 1954 році, тривала між урядовими силами, яких підтримували США, і силами партизанів за підтримки Північного В'єтнаму. Війна спровокувала ріст внутрішньої опозиції у США.



Обраний президентом, Ніксон почав поступове виведення американських військ з В'єтнаму. На час президентства Джеральда Форда випали тяжкі часи в економіці. На виборах 1976 року президентську кампанію виграв колишній губернатор Джорджиї Джиммі Картер.



Обіцянка Картера виступити проти країн, які порушують права людини, вилилася в ембарго на експорт зерна і високих технологій в СРСР, у відповідь на радянське вторгнення в Афганістан. Картер мав мало шансів у президентській кампанії 1980 року. Кандидат республіканців Рональд Рейган пообіцяв відновити американську перевагу як у політичній, так і в економічній сферах.



Зовнішня політика Рейгана була агресивно антикомуністичною. Він збільшив витрати на оборону, поповнюючи американський арсенал ядерної зброї і фінансуючи Стратегічну оборонну ініціативу, більше відому під назвою "Зоряні війни". Рейган погодився на серію переговорів щодо скорочення озброєнь, ініційовану Михайлом Горбачовим.



Рейган підготував свого віце-президента, Джоржда Буша, щоб він змінив його на посаді президента. Основна воєнна акція, що відбулася в часи Буша, - війна у Перській затоці. Швидка перемога США в операції "Буря в пустелі", у співвідношенні з мінімальною кількістю втрат серед американців, забезпечила президенту Бушу найвищий рейтинг схвалення в історії. Однак внутрішні проблеми зробили його популярність недовговічною. Після війни у Перській затоці нація звернула увагу на внутрішні проблеми спаду в економіці і високе безробіття. Нездатність Буша здійснити програму оздоровлення економіки призвела на виборах 1992 року до перемоги кандидата демократів, губернатора Арканзасу Біла Клінтона.



Економічна ситуація суттєво покращилася вже в перший рік президентства Клінтона.



У зовнішній політиці США насолоджувалися беспрецедентним міжнародним впливом в кінці 1990-х років.



Президентські вибори 2000 закінчилися перемогою республіканського кандидата Джорджа У. Буша.



Турботи нової Адміністрації з приводу економічного спаду, що почався у 2001 році, відійшли на другий план після 11 вересня, коли понад 3000 людей загинуло внаслідок терактів у Нью-Йорку і Вашингтоні. Джордж Буш заслужив репутацію світового лідера, створюючи міжнародну коаліцію проти терористичної організації "Аль-Каїда" і режиму "Талібан" в Афганістані.