SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Германия. История2



Після поразки Наполеона в Лейпцігській битві у 1813 році Рейнський союз розпався.



На Віденському конгресі 1814-1815 р. був створений Німецький союз, до якого увійшли 39 великих і дрібних німецьких держав, переважаючу роль у якому грала Австрія. Він проіснував до 1866, коли після перемоги Пруссії у війні з Австрією, закінчив своє існування.



У 1866 році Пруссія здобула перемогу у війні з Австрією. Результатом цієї перемоги було приєднання до Пруссії дрібних німецьких держав, таких як Ганновер, Кургессен, Нассау, Шлезвіг, Гольштейн. 21 середня і дрібна держава, що знаходилася північніше ріки Майн були об'єднані в Північно-німецький союз, на чолі якого також стала Пруссія. Чотири південно-німецьких держави: Баварія, Баден, Вюртемберг і Гессен-Дармштадт були зв'язані з Пруссією секретним військовим союзом проти Франції.



Перемога Пруссії у війні з Францією у 1870 році завершила процес об'єднання Німеччини. 18 січня 1871 року прусський король Вільгельм I був проголошений німецьким імператором.



За конституцією Німецької імперії, прийнятою 16 квітня 1871 року, у її склад увійшли 22 монархії і кілька вільних міст, чільне положення зайняла Пруссія, якій належало 60% території імперії.



У 1914 році Німеччина, оголосивши війну Росії, почавши Першу Світову війну. Війна виявилася занадто важким тягарем для економіки, що в остаточному підсумку привело до скинення у 1918 році монархії й утворення Веймарської республіки.



29 червня 1919 року був підписаний Версальський договір, що констатував поразку Німеччини у війні. У договорі була передбачена контрибуція, що накладається на Німеччину, і обмеження її збройних сил.



1922 Англія і Франція, що перемогли у війні, зажадали встановлення контролю над фінансами Німеччини, що призвело, фактично, до втрати економічної незалежності.



Відмова Німеччини від сплати репарацій дала привід Франції і Бельгії окупувати у 1923 році Рурський басейн, що остаточно підірвало економіку Німеччини.



У 1936-1937 р. був створений військово-політичний блок Німеччини, Японії й Італії. У 1938 році Німеччина почала Другу Світову війну, захопивши Судетську область Чехословаччини.



Друга Світова війна закінчилася 8 травня 1945 року повною капітуляцією Німеччини і фактичним розчленовуванням її території на чотири окупаційні зони, що, в остаточному підсумку, призвело до утворення трьох самостійних держав: Федеративної Республіки Німеччина (на території американської, французької й англійської окупації), Німецької Демократичної Республіки (на території радянської зони окупації) і Західного Берліну - міста-держави з особливим статусом.



Сучасна Німеччина, як єдина держава, була утворена на основі об'єднання ФРН і НДР, що відбулося у 1990 році. Це здійснилося, завдяки демократичним змінам, що відбулися в Радянському Союзі.