SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Бельгия. История2



Друга світова війна



10 травня 1940 року німецькі війська без оголошення війни вторглися в Бельгію. Бельгійська армія капітулювала 28 травня 1940 року, почалася чотирирічна німецька окупація. Король Леопольд ІІІ залишився в Бельгії і перетворився на німецького в'язня замку Лакен. Бельгійський уряд на чолі з Юбером П'єрло емігрував до Лондона.



У вересні 1944 року союзники зайняли Бельгію вигнавши німецькі окупаційні війська. Після повернення з еміграції прем'єр-міністр Юбер П'єрло скликав парламент, який за відсутності Леопольда ІІІ обрав регентом королівства його брата принца Шарля.



Післявоєнна відбудова та європейська інтеграція. Бельгія вийшла з війни, зберігши значною мірою свій промисловий потенціал, тому промислові райони на півдні країни були модернізовані за допомогою американських та канадських кредитів та фінансування за планом Маршала.



Проблеми повоєнного періоду



Повоєнні роки характеризувалися загостренням кількох проблем: династійна (повернення короля Леопольда ІІІ до Бельгії), боротьба між церквою та державою за вплив на шкільну освіту, зростання національно-визвольного руху в Конго та війна на лінгвістичному підгрунті між фламандською і французькою громадами.



Економічна криза, що виникла після втрати колоній, стала причиною протиріч між фламандцями та валлонцями. Динамічна індустріалізація перетворила Фландрію на процвітаючий регіон, у той час як Валонія переживала економічний спад. Закони 1962-1963 років встановили точну лінгвістичну межу, але ворожнеча залишилася.



На шляху федералізму



У 1980 році було досягнуто угоди щодо автономії Фландрії та Вавілонії, додаткові поправки в Конституцію розширили фінансові та законодавчі повноваження регіонів.



Вільфрід Мартенс, лідер Християнсько-народної партії, став у 1979 році прем'єр-міністром і протримався на цій посаді 13 років. Він отримав від парламенту спеціальні повноваження: у 1982-1984 роках франк був девальвований, платня та ціни заморожені. Загострення національних протиріч у невеликому окрузі Ле-Фурон призвело в 1987 році до відставки уряду Мартенса.



У війні в Перській затоці 1990-1991 років Бельгія брала участь лише по лінії надання гуманітарної допомоги.



У 1989 році Брюссель обрав регіональну асамблею, яка мала такий самий статус, як асамблея Фландрії та Валлонії.



Перегляд конституції у 1993 році привів до реорганізації парламентської системи та передачі частини повноважень регіонам і мовним товариствам. У липні 1993 році помер король Бодуен, його натупником став брат Альберт ІІ.