SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

США. Символика



Державний прапор США. Полотнище прапора складається з 13 червоних і білих горизонтальних смуг (7 червоних і 6 білих), які чергуються. У лівому верхньому куті прапора розташований синій прямокутник з білими п'ятикутними зірками, кількість яких дорівнює кількості штатів - 50.

13 смуг означають 13 колишніх колоній, які відповідно до Декларації незалежності США, ухваленої 4 липня 1776 року 2-м Континентальним конгресом представників англійських колоній у Північній Америці, об'єдналися й утворили Сполучені Штати Америки (Вірджинія, Делавер, Джорджія, Массачусетс, Меріленд, Нью-Гемпшир, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Пенсільванія, Род-Айленд, Коннектикут, Південна і Північна Кароліна).

Дизайн прапора був запропонований депутатом із Нью-Джерсі Френсісом Хопкінсоном (Francis Hopkinson). 13 зірок у синьому кантоні прапора утворювали коло. Цей прапор увійшов в історію як "прапор Бетсі Росс". Вважається, що його виготовила швачка удова Елізабет Рос. Кожний школяр у США знає це ім'я, її невеликий будинок у Філадельфії нині став національним музеєм. У вересні 1777 року новий прапор вперше був використаний у бою (оборона форту Стенуїкс).

Можливо, що на остаточний вигляд прапора вплинув особистий герб родини Вашингтон - у червленому полі срібний пояс з трьома червленими зірками. Сам Вашингтон пояснював вибір прапора так: "Ми взяли зірки з небес; червоний колір означає країну, звідки ми припливли; білі смуги на червоному - це символ того, що ми відокремилися від неї, а смуги мають символізувати волю прийдешніх поколінь". Червоний колір також символізує доблесть, сміливість і ретельність; білий - чистоту, незайманість, чесність, волю; а синій - стійкість, вірність, наполегливість і справедливість. Зірки символізують суверенітет.

Національний гімн США - "Зірково-смугастий прапор". Офіційно прийнятий у 1931 році. Текст до нього написаний у 1814 році.

Державний герб - зображення орла з розпростертими крилами, який тримає у лапах маслинову гілку і 13 стріл. На грудях орла - щит, що повторює кольори державного прапора, у дзьобі орел тримає стрічку з надписом "E pluribus unum". Над головою орла - розетка з 13-ма (за кількістю перших штатів) п'ятикутними зірками.