SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

США. Ресурсы

Географічне положення

США розташовуються у Західній півкулі, займають понад третину континенту Північна Америка (площа близько 9,4 млн. кв. км). На півночі межують з Канадою, на півдні - з Мексикою, на сході омиваються Атлантичним океаном, на півдні - Мексиканською затокою, на заході - Тихим океаном.

Уся територія США складається з трьох несуміжних частин, різних за розмірами, географічним положенням і природними умовами:

1) власне територія США - CONUS (має площу 7,83 млн. кв. км);

2) Аляска з численними островами, розташованими на північному заході Північної Америки, займає менше 16 відсотків усієї території країни (площа - 1,53 млн. кв. км.). Аляска межує з Канадою, омивається водами Північного Льодовитого і Тихого океанів;

3) Гаваї (24 острови у Тихому океані) займають менше 0,2 відсотка території країни (площа - 16,8 тис. кв. км.).



Річки

Найбільшою річкою США, басейн якої займає 40 відсотків усієї території країни, є Міссісіпі. Основні її притоки - Міссурі, Арканзас, Ред-Рівер.

Інші великі річки США: Юкон, Ріо-Гранде, Колорадо, Колумбія, Святого Лаврентія.

Майже всі річки основної території США впадають в Атлантичний і Тихий океани. Велика частина річкового стоку спрямовується у Мексиканську затоку (яка є частиною Атлантичного океану). Її водозбірний басейн простягається до Скелястих гір на заході, до Аппалачів на сході і кордону з Канадою на півночі. Деякі річки, як, наприклад, Ріо-Гранде, течуть безпосередньо у Мексиканську затоку.

Переважна кількість річок належить до велетенської системи, сформованої р. Міссісіпі та її притокою Міссурі.

На Заході США системи річок Колумбія, Колорадо і Сакраменто-Сан-Хоакін утворюють основні водозбірні басейни і впадають у Тихий океан.

Озера

У США знаходиться безліч озер. Найбільші озера країни - Великі: Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері, Онтаріо (загальна площа - 245,2 тис. кв. м). Ці озера є найбільшим у світі скупченням прісних вод. Більше ніж половина площі Великих озер належить США, решта - Канаді. Єдине з п'яти Великих озер, яке повністю знаходиться в межах США, - Мічиган (57 440 кв. км) - найбільше озеро США. Друге за розмірами - Велике Солоне озеро розташоване в штаті Юта (2 850 кв. км).

Глибоководний шлях річкою Святого Лаврентія зробив Великі озера доступними для великих морських суден. Загальна довжина внутрішніх водних шляхів США перевищує 40 000 км.

Природа. Природные ископаемые. Климат

Так как страна расположена на большой территории, в ней представлены практически все климатические зоны — от арктического климата на севере Аляски, до тропического в штате Гавайи и на юге Флориды.

Недра богаты запасами различных природных ископаемых, в том числе - каменный и бурый уголь, железная и марганевая руда. Кордильеры, плато Колорадо, Великие равнины и Примексиканская низменность обладают месторождениями медных, цинковых, свинцовых, серебряных, хромитовых, ванадиевых, вольфрамовых, молибденовых, титановых, полиметаллических, урановых, ртутных руд, золота, серы, фосфатов и другого химического сырья.

Склоны Кордильер покрыты густыми хвойными лесами, Аппалачей — лесами из широколиственных пород; прерий почти не осталось. На севере Аляски распространена тундровая растительность. Реки, образовавшие глубокие каньоны, относятся к бассейнам впадающих в Тихий океан. Миссисипи (с притоком Миссури) — одна из самых длинных речных систем планеты — протянулась на 6 420 км. На границе с Канадой находятся Великие озёра — Верхнее, Гурон, Мичиган, Эри, Онтарио.