SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

США. История


Освоєння земель, які нині є територією США, почалося після плавання іспанського мандрівника Христофора Колубма, здійсненого у 1492 році.

Перше постійне поселення в сучасних США було засноване у 1565 році у Флориді. Перше постійне англійське поселення було створене в Джеймстауні (Вірджинія) у 1607 році.

Після того, як британські і колоніальні війська спільними зусиллями вигнали французів з Канади і району Великих Озер під час Французької та Індійської воєн (1754-1760 років), колоністи менше потребували британського захисту. Це спричинило складний ланцюг подій, який з часом об'єднав колоністів проти Великобританії і привів до закінчення Американської революції (1775-1783 рр.).

Результатом революції стала незалежність 13 колоній: Массачусеттсу, Нью-Хемпширу, Коннектікуту, Род-Айленду, Нью-Йорку, Нью-Джерсі, Пенсільванії, Делаверу, Меріленду, Вірджинії, Північної і Південної Кароліни і Джорджиї. Згідно з Конституцією, написаною Конституційними зборами 1787 року, створено національний уряд.

Герой революції Джоржд Вашингтон, обраний на посаду президента, започаткував багато державних закладів, включаючи кабінет, монетний двір і перший банк США.

Криза назріла у 1860 році, коли республіканець Абрахам Лінкольн переміг трьох опонентів і став президентом. Південні лідери, які вважали, що втрачено можливість справедливого ставлення при республіканській адміністрації, сформували Конфедерацію. Ряд подій призвів до Громадянської війни (1861-65 рр.) - конфлікту між Північними штатами (Союзом) і Південними штатами, який завершився повною перемогою півночі і скасуванням рабства.

Кінець XIX ст. відзначається будівництвом залізниць і ліквідацією прикордоння з неосвоєними територіями.

Коли почалася Перша світова війна, США намагалися зберігати нейтралітет. Однак симпатії та інтереси американців були на боці Союзників (Антанти) і 6 квітня 1917 року США вступили у війну на їх стороні, зробивши важливий вклад у спільну перемогу.

У 1929 році почалася Велика депресія. Конгрес ухвалив ряд законів, покликаних полегшити економічну кризу за рахунок серії заходів і реалізувати довготривалі соціальні та економічні реформи.

Наприкінці 30-х років країни Осі (Німеччина та Італія) у Європі плюс Японія в Східній Азії порушили мир. Коли агресія держав Осі призвела до розв'язання у вересні 1939 року війни в Європі, США намагалися залишитися поза воєнними діями. Але 7 грудня 1941 року японці розбомбили Перл-Харбор. Президент Рузвельт оголосив війну, і через 4 дні Німеччина та Італія оголосили війну США.

Після смерті Рузвельта у 1945 році президентом став Гарі Труман. Через місяць війна в Європі закінчилася. Перед закінченням війни США створили і випробували атомну бомбу. Капітуляція Японії у вересні 1942 року стала закінченням світової війни.

Погіршення відносин між США і СРСР відбулося в пізніх 40-х. Термін "холодна війна" використовувався для позначення боротьби за владу і престиж між західними силами і комуністичним блоком з кінця Другої світової війни і до 1989 року.

У 1961 році представник старшого покоління Ейзенхауер поступився місцем наймолодшому за всю історію США президенту - Джону Кеннеді, який переміг республіканського кандидата Річарда Ніксона. 22 листопада 1963 року президента Кеннеді у Далласі вбито. Його наступник Ліндон Джонсон оголосив продовження політики Кеннеді і йому вдалося надати багатьом ідеям Кеннеді юридичної завершеності.