SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Канада. Партии и гос устройство



Канада - держава у складі Співдружності, очолюваної Великобританією. Діє Конституція Канади, яка набрала чинності 17 квітня 1982 р.

Канада - федерація, що включає 10 провінцій і 3 території. Провінції: Онтаріо, Квебек, Нова Шотландія, Нью-Брансуїк, Манітоба, Британська Колумбія, Острів принца Едуарда, Саскачеван, Альберта, Ньюфаундленд. Території: Нунавут, Північно-західні території, Юкон територія.

Глава держави - королева Великобританії, представлена в особі генерал-губернатора. Королева Великобританії - ЄЛИЗАВЕТА ІІ.

Генерал-губернатор призначається королевою за рекомендацією прем'єр-міністра Канади, як правило, терміном на 5 років.

Законодавча влада належить королеві в особі генерал-губернатора і парламенту. Парламент складається з двох палат - сенату і палати громад.

До Сенату входять 105 членів-представників провінцій і територій за нормою: по 24 від Онтаріо і Квебеку; по 10 від Нової Шотландії і Нью-Брансуїку; 4 від провінції Острів принца Едуарда; по 6 від Манітоби, Британської Колумбії, Альберти, Саскачевану і Ньюфаундленду і по 1 від Північно-західних територій, території Юкон і території Нунавут. Сенатори призначаються генерал-губернатором за рекомендацією прем'єр-міністра. Кожен сенатор повинен мати власність не менше ніж на 4 тис. доларів і бути не молодшим 30 років і не старшим 75. Спікер сенату призначається урядом.

Палата громад складається з 301 члена, які обираються прямим загальним голосуванням терміном на 5 років. Виборче право надається громадянам Канади і британським підданим, яким виповнилося 18 років (з 1972 р.) і які прожили в Канаді не менше одного року до виборів. Спікер обирається з числа депутатів на першому засіданні новообраної палати громад.

Виконавча влада належить королеві в особі генерал-губернатора і здійснюється урядом, який складається з прем'єр-міністра і міністрів. Партія, яка здобула на виборах більшість, є правлячою і формує уряд. Члени кабінету є членами палати громад (або сенату, але дуже рідко). Прем'єр-міністр призначається генерал-губернатором, міністри - прем'єр-міністром. Уряд відповідає перед парламентом.

Кожна провінція очолюється лейтенант-губернатором і має парламент та уряд.

Політичні партії

Канадський альянс. Партія створена в липні 2000р. на базі Реформістської партії Канади і ряду членів Прогресивно-консервативної партії. Ініціатором створення опозиційної партії став лідер Реформістської партії Престон Меннінг. Лідер - Джон РЕЙНОЛДС.

Квебекська партія. Створена в жовтні 1968 р. на основі об'єднання двох сепаратистських організацій провінції Квебек - Рух за єдність і суверенітет і Національне об'єднання. Налічує 200 тис. членів. Лідер - Бернар ЛАНДРІ.

Квебекський блок. Створена у травні 1990 р. групою колишніх членів Прогресивно-консервативної партії на чолі з Люсьєном Бушаром, які були членами палати громад федерального парламенту. 15-16 липня 1991 р. у м. Трейсі (провінція Квебек) відбувся установчий з'їзд блоку, який проголосив себе партією. Єдина мета партії - здобуття незалежності франкомовної провінції Квебек. Лідер - Жілль ДЮСЕПП.

Комуністична партія Канади - КПК. Заснована 28 травня 1921 р. нелегально. На установчому з'їзді 22-23 лютого 1922 р. була створена легальна КПК під назвою Робітнича партія Канади (РПК). У 1924 р. РПК взяла назву Комуністична партія Канади. З 1943 р. по 1959 р. називалася Робітнича прогресивна партія Канади. У 1959 р. відновлено назву Комуністична партія Канади. Лідер КПК - Мігель ФІГЕРОА.

Ліберальна партія. Правляча партія. Виникла в середині Х1Х ст. Організаційно оформилася до 1873 р. Лідер - Жан КРЕТЬЄН. Президент - Ден ХЕЙЗ.

Нова демократична партія - НДП. Заснована у 1961 р. на базі Соціал-демократичної федерації кооперативної співдружності і деяких профспілок. Налічує 100 тис. членів (1996 р). Входить до Соціалістичного інтернаціоналу. Лідер - Алекса МАКДОНАУ. Голова - Дейв МАККІННОН.

Прогресивно-консервативна партія. Заснована у 1854 р. Голова - Джо КЛАРК.

Реформістська партія Канади. Заснована в 1987 р. Налічує 62 тис. членів (1991р.) Лідер - Престон МЕННІНГ. На початку 2000р. партія становила основу партії Канадський альянс.