SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Канада. География



Географічне положення

Материкова частина Канади омивається зі сходу Атлантичним океаном, з півночі – Північним Льодовитим океаном, із заходу – Тихим океаном. На суші вона межує з Аляскою на заході і з основною територією США – на півдні. Майже дев'ятитисячний кілометровий кордон Канади з США вважається найдовшим кордоном у світі, який не охороняється, а "кордон" з Росією - найкоротшим, оскільки це математична точка - Північний полюс, де сходяться кордони полярних секторів двох країн.

Клімат

Не дивно, що на такій величезній території клімат дуже різноманітний: від льодовиків на північ від 70-ї паралелі до західного узбережжя Британської Колумбії з ідеальним вегетативним періодом. В цілому Канада має чотири чітко виражені пори року, особливо в тих районах, які лежать уздовж кордону зі Сполученими Штатами.

Денна літня температура повітря піднімається до +35 град. С і вище, в той час як морози нижче -25 град.С не є рідкістю взимку. Більш помірні температури - навесні і восени.

Гори

На території Канади багато гірських масивів: Торнганс, Аппалачі та Лоурентіас на сході; Рокі Маунтенс, Костал та Маккензі на заході, гора Сент Елієс та Пелі Маунтенс на півночі. Найвищою точкою країни є гора Логан на Юконі, висота якої становить 6050 метрів.

Озера

Канада посідає перше місце у світі за кількістю прісноводних озер, чимало з яких - високогірні льодовикові.

Найбільші озера Канади - Гурон, Грейт Беар, Сьюперіор, Грейт Слейв, Вінніпег, Ері та Онтаріо. Найбільше в країні озеро Грейт Беар розташоване у Північно-західних територіях. Його загальна площа становить 31 326 кв. км.

Річки

Річка Сент Лоуренс, довжина якої 3058 км, дає можливість кораблям виходити з Великих Озер до океану. Маккензі, що перетинає Північно-західні території, є найдовшою річкою (4241 км). Юкон та Коламбія, які частково протікають територією Сполучених Штатів Америки, Нельсон, Саскачеван, Піс та Чарчіл, також основні річки країни.

Природні ресурси

Основні природні ресурси - природний газ, нафта, вугілля, мідь, залізна руда, нікель, поташ, уран та цинк, а також ліс та вода.