SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Бельгия. География


Географічне положення

Країна розташована на заході Європи. Географічні координати - 50 градусів північної широти, 4 градуси східної довготи.

Бельгія межує з Нідерландами на півночі, з Німеччиною - на сході, Люксембургом - на півдні, з Францією - на заході. З півночі територія Бельгії омивається Північним морем Атлантичного океану.

Територія Королівства є малою навіть за європейськими мірками. Його загальна площа - всього 30,5 тис. кв. км.

Клімат Бельгії визначається близькістю до Атлантики - він помірно морський, з м'якою зимою і нежарким літом.

Рельєф

У Бельгії виділяються три природних райони: гори Арденни, низьке центральне плато і прибережні рівнини.

Ландшафт

Гори Арденни - західне продовження Рейнських Сланцевих гір і складені переважно вапняками та пісковиками палеозою. Найвища точка країни - гора Ботранж (694 м) на Високому Фенні.

Низьке центральне плато простягається на північний захід від Арденн через всю країну від Монса до Льєжа. Середні висоти тут становлять 100-200 м, поверхня хвиляста.

Прибережна низовина, що простягається уздовж берега Північного моря, охоплює територію Фландрії і Кампіна. Область Кампін, що знаходиться на північному сході від Бельгії, становить південну частину широкої дельти Мааса і Рейну.

Річки

Найбільші річки Бельгії - Маас, Шельда.

Шельда перетинає всю територію Бельгії, але її гирло розташоване у Нідерландах.

Річка Лейє тече на північний схід від кордону з Францією до злиття з Шельдою.

Друге місце за значенням посідає водна система Самбра - Маас на сході. Самбра тече з Франції і впадає в Маас біля Намюра. Звідти Маас повертає на північний схід і потім на північ уздовж кордону з Нідерландами.
Природні ресурси
Бельгія має дуже сприятливі умови для ведення сільського господарства: помірні температури, рівномірний сезонний розподіл опадів і тривалий вегетаційний період. Ґрунти в багатьох районах відрізняються високою родючістю. Найродючіші ґрунти в приморській частині Фландрії і на центральних плато.
Традиційно головним мінеральним ресурсом Бельгії було вугілля. До 1955 року щорічно добувалося близько 30 млн. т вугілля у двох головних басейнах: південному, біля підніжжя Арденн, і північному, в районі Кампіна. Вугілля північного району було вищої якості, а його видобуток - більш рентабельним.
Протягом ХІХ століття значними темпами добуваються залізні і цинкові руди у Самбра-Мааському басейні. У наші дні їх видобуток припинився, але продовжують діяти підприємства з очищення металевих руд. Виробництво цементу зосереджене в Льєжі, крейду та вапняк добувають у Турні. У Кемпенланді ведеться видобуток піску (для виробництва скла).