SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

34. Теорема Хекшера-Олина-Самуэльсона.




У результаті торгівлі відносні ціни на товари, що беруть участь у торгівлі, мають тенденцію до зближення.



Теорема вирівнювання цін на фактори виробництва - міжнародна торгівля приводить до вирівнювання абсолютних і відносних цін на гомогенні фактори виробництва в торгуючих країнах.

Говорячи простіше, вирівнювання в результаті торгівлі відносних цін на товари приводить до вирівнювання відносних цін і на фактори виробництва, за допомогою яких ці товари були зроблені. Гомогенность капіталу означає капітал, що характеризується однаковою продуктивністю і ризиком, гомогенность праці означає працю з однаковим рівнем підготовки, освіти і продуктивності. Справедливість даної теореми вимагає суворого дотримання всіх перерахованих вище допущень для теореми Хекшера-Олина.



Однак у реальному світі ціни факторів виробництва далеко не збалансовані.



Теорема вирівнювання цін на фактори виробництва описує цілком статичний світ, розкриваючи фактори, що впливають на макроекономічну рівновагу у визначений момент часу. Крім того, доводячи вирівнювання цін на фактори виробництва, теорема не враховує, що абсолютні розміри цих факторів різні в різних країнах, і тому абсолютні розміри доходів на капітал неминуче будуть більше в тій країні, у якій капіталу більше, ніж у тій, у якій його менше. Тому досягнення в результаті міжнародної торгівлі повного вирівнювання цін на фактори виробництва практично неможливо. Але, незважаючи на всі обмеження і недоліки, теореми Хекшера-Олина і Хекшера-Олина-Самуэльсона є важливим інструментом аналізу міжнародної економіки, що наочно показує і доводить принцип загальної рівноваги, якому повинне підкорятися економічний розвиток.