SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

33. Теорія Хекшера-Оліна






Теорія співвідношення факторів виробництва заснована на численних допущеннях у відношенні факторів виробництва, характеру ринку, виробництва і товарів, велика частина яких — ті ж, що й у теоріях абсолютних і порівняльних переваг. Розходження полягають у тім, що теорія співвідношення факторів виробництва виходить з того, що існують, як і колись, тільки дві країни (країна I і країна II) і тільки два товари (товар 1 і товар 2), один із яких трудомісткий, а іншої — капіталомісткий, і вже два, а не один фактор виробництва (праця — L і капітал — ДО).



Більш того, кожна з країн у різному ступені наділена факторами виробництва. Трудова теорія вартості не відкидається, а доповнюється думкою про те, що в створенні вартості беруть участь крім праці також і інші фактори виробництва. При цьому повній спеціалізації країн на виробництві якого-небудь товару бути не може і технологія в двох країнах однакова. Таким чином, найбільш важливими допущеннями теорії співвідношення факторів виробництва є різна фактороінтенсивність окремих товарів (один товар - трудомісткий, другий - капіталомісткий) і різна факторонасиченність окремих країн (в одній країні капіталу відносно більше, в іншій - відносно менше).



Фактороінтенсивність - показник, що визначає відносні витрати факторів виробництва на створення визначеного товару.



Факторонасиченність - показник, що визначає відносну забезпеченість країни факторами виробництва.



Теорема Хекшера—Оліна - кожна країна експортує ті фактороінтенсивні товари, для виробництва яких вона має відносно надлишкові фактори виробництва, і імпортує ті товари, для виробництва яких вона відчуває відносний недолік факторів виробництва.