SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

87. капитуляция германии




Весною 1945 р. ще могутнішим став наступ Червоної Армії. Радянські війська вийшли на Берлінський напрямок, 30 березня вступили на територію Австрії й ІЗ квітня оволоділи її столицею Віднем. 4 квітня була визволена Братислава, в середині квітня завершено визволення Угорщини, значної частини Чехословаччини.



В цих умовах Радянський Союз підписав у Москві договори про дружбу, взаємну допомогу й післявоєнне співробітництво з Югославією (11 квітня 1945 р.) та Польською Республікою (21 квітня).

16 квітня 1945 р. 2,5 мільйона радянських солдатів і офіцерів почали штурм Берліна, який обороняли понад один мільйон гітлерівців. За наказом Гітлера десятки німецьких дивізій зняли із Західного фронту на допомогу Берліну.



І все ж 25 квітня Червона Армія повністю замкнула кільце оточення німецької столиці. Того ж дня радянські війська на березі Ельби в районі Торгау зустрілися з американськими частинами, зламано опір німецького гарнізону в Східній Пруссії, а в Сан-Франциско розпочалася конференція Об'єднаних Націй.



2 травня 1945 р. берлінський гарнізон капітулював. Червона Армія штурмом оволоділа столицею Німеччини.



7 травня в штабі Ейзенхауера в Реймсі генерал А. Йодль підписав попередній протокол про капітуляцію Німеччини перед представниками військового командування трьох союзних держав.



8 травня 1945 р. в передмісті Берліна Карлехорсті перед представниками СРСР, США, Англії і Франції на чолі з маршалом Г. К. Жуковим був підписаний остаточний акт про безумовну капітуляцію Німеччини. Від імені німецького верховного командування «Акт про воєнну капітуляцію» підписали Кейтель, Фрідебург та Штумпф. Війна завершилася цілковитою капітуляцією Німеччини.



5 червня 1945 р. в Берліні представники 4-х союзних держав підписали «Декларацію про поразку Німеччини і взяття на себе верховної влади щодо Німеччини урядами СРСР, Англії, США та Тимчасовим урядом Французької Республіки». В Декларації формулювалися основи політики щодо Німеччини, конкретизувалися рішення Ялтинської конференції.



Проголошувалося, що взяття влади союзниками не було анексією Німеччини. Союзники цілком відмовилися від ідеї розчленування Німеччини. Декларація передбачала: цілковите роззброєння й демілітаризацію Німеччини, арешт і віддання під суд нацистських лідерів, оголошення поза законом націонал-соціалістичної партії, розпуск усіх збройних сил Німеччини, СС, СА, СД і гестапо (за рішенням від 25 липня 1945 р.). Союзники застерегли своє право контролювати фінанси, промисловість та сільське господарство Німеччини.



6 червня була опублікована угода про контрольний механізм у Німеччині. Четверо головнокомандуючих мали діяти як члени верховного контрольного органу — Союзної Контрольної Ради. Для спільного управління районом «Великого Берліна» засновано Міжсоюзницьку комендатуру в складі чотирьох комендантів.



Німеччину було поділено на 4 зони окупації: радянська (східна), американська, англійська, французька.