SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:


81. вступление США в войну с Японией





Активно готувалася вступити у війну Японія. В Токіо сперечалися тільки щодо того, хто має бути першою жертвою агресії. Міністр закордонних справ Мацуока, який нещодавно (у квітні 1941 р.) підписав пакт про нейтралітет із СРСР, наполягав на негайному нападі на Радянський Союз.



Проте більшість членів уряду Коное трималася іншої думки. Згідно з планом «Кантокуен» чисельність цієї армії й кількість її танків порівняно з 1937 р. подвоїлися, кількість літаків — потроїлася. В січні 1942 р. в Маньчжоу-Го уже було близько 1,1 млн. японських солдатів і офіцерів.



Нарешті, японський уряд вирішив 8 грудня за токійським часом почати війну. Домовились остаточно дати радіо-пароль із Токіо:



«Східний вітер, дощ» — означав початок війни проти США.



«Західний вітер, ясно» — війна проти Англії.

«Північний вітер, хмарність» — війна проти СРСР. Американська розвідка ще з кінця 1940 р. розкрила секрет японських шифрів і протягом усієї війни Вашингтон читав шифроване листування Токіо зі своїми посольствами й місіями в інших країнах. Тому в Білому домі знали про можливі радіосигнали, чекали на вступ у війну Японії, але тільки не проти США. В 1941 р. Вашингтон збирався вступити у війну тільки в її кінці.



Навіть коли радіо Токіо передало 4 грудня «Східний вітер, дощ», у Вашингтоні не надали цьому значення. 7 грудня японська нота з 14 пунктів о 14.20 за вашингтонським часом була вручена Хеллу японським послом Номура як відповідь на меморандум США. В момент вручення ноти японські літаки вже бомбили Перл-Харбор.



Отже, о 7.55 ранку в неділю 8 грудня за місцевим часом (7 грудня — за вашингтонським) японська ескадра почала бомбардування головної бази тихоокеанського флоту США — Перл-Харбор.



Японська ескадра за 12 днів таємно підібралася від острова Ітуруп з півночі до Гавайських островів. Японські льотчики невпинно атакували й знищили або пошкодили майже весь флот. Було вбито понад 2400 американців. Японці втратили 29 літаків.



Наступного дня біля узбережжя Малайзії японці потопили 2 англійських лінкори, висадили десанти на півночі Малайського півострова та на Філіппінах. Тільки після цього 8 грудня японський імператор оголосив війну Сполученим Штатам та Британській імперії. Таїланд зробив те ж саме й пропустив на свою територію японські війська. Японія захопила американські острови Гуам та Уейк, почала бої в Бірмі, на Філіппінах тощо. Під контролем Японії опинилася вся Східна Азія від Маньчжурії до Сінгапуру.



Рузвельт назвав 7 грудня 1941 р. «днем ганьби Сполучених Штатів» і 8 грудня оголосив війну Японії. 11 грудня Німеччина, а слідом за нею Італія, Болгарія, Угорщина, Румунія, Словаччина, Хорватія й Маньчжоу-Го оголосили війну Сполученим Штатам. США вступили у війну, яка втягувала дедалі нові й нові країни. Як помста за ганьбу Перл-Харбора в серпні 1945 р. скинули атомні бомби на Хіросіму та Нагасакі, в чому взагалі не було воєнної потреби.