SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Методи догляд рів не рів


Під час проектування і проведення рубок велике значення має вибір методу рубки, так як він говорить про доцільність залишення чи вирубки дерев в залежності від значення їх деревостану.

Існують наступні методи рубок догляду:

Низовий метод який регулює природний процес зрідження. Суть його полягає в тому, що на площі вирубують дерева, відсталі в рості, пригнічені з нижньої частини деревного намету, які і без рубки догляду приречені на відмирання. Застосовується при освітленні в чистих, перегущених насадженнях хвойних порід.

Верховий метод це активний метод, так як при цьому з верхнього намету вирубуються дерева другорядних порід сильного росту і розвитку. Це покращує умови росту господарсько цінних порід. Без втручання людини головна порода не змогла б вийти у верхній ярус. Застосовується в основному при освітленні в тому випадку, коли головна порода заглушується малоцінними породами.

Комбінований метод суміщає в собі принципи низового і верхового методів. При цьому методі підлягають рубці дерева, які сповільнюють ріст кращих дерев головної породи, а саме: малоцінні породи, суховершинні, відсталі в рості, буреломні, механічно пошкоджені, заражені хворобами і шкідниками, викривленні, дерева типу „Вовк” і інші. Залишають на площі кращі дерева головних порід і дерева допоміжних порід, які сприяють формуванню і очищенню стовбура кращих дерев від нижніх гілок, виконують ґрунтопокращуючу і ґрунтозахисну роль і т.д. Цей метод застосовується найчастіше при проведенні різних видів рубок догляду за лісом.

Способи рубок догляду:

Способи відбору дерев у рубку можуть бути рівномірними і нерівномірними по площі. Частіше застосовують рівномірне зрідження при проведенні різних видів рубок догляду.

Нерівномірне може бути наступне і застосовуватись при освітленні і прочищенні в таких насадженнях:

а) коридорний спосіб в культурах які створені коридорами (для дуба). По мірі заростання коридорів малоцінними породами їх вирубують, а також по мірі росту культур розширюють коридори шляхом суцільної вирубки порослі вздовж рядків посадки на 2 м в смузі (по 1м з двох сторін рядка культур).

б) лінійний спосіб застосовується в густих культурах хвойних порід при віддалі між рядами 1-2м. При цьому дерева вирубуються суцільними рядами (на практиці використовують різні схеми вирубки рядів).

в) куртинний спосіб застосовується при груповому розміщенні головної породи по площі - в лісних культурах, створених площадками або в молодняках природного походження, де приріст зберігся групами.