SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

Сусп психологія і ідеологія




У суспільстві психології можна вiднайти психологiчний аспект, до якого вiдносяться установки, настрої і переживання, які впливают на поведінку людини як в соціальній групі, так і суспільства в цілому. Разом з тим у нiй наявний соцiальний аспект, бо акцентується уваша на переживаннях i настроях, звичаях i обрядах соцiальних груп.

Розглянемо бiльш конкретно вiдмiченi зрiзи суспiльної психологiї. До якої б суспiльної групи не вiдкосилася людина, вона має вроджевi потяги, природнi за своєю основою. До них вiдвосяться реакцiя на самоствердження, статевий, батькiвський, оборонний та стадний iнстинкти. Цi потяги проявляють себе i в груповiй поведiнцi. У станi безпорядку, панiки, самосуду, iндивiдуальні потяги багаторазово посилюються й поширюються на великi маси людей. Об’єднанi обмеженим простором i часом люди спiльно переживають неспокiй i страх, надiю i вiдчай, радiсть i горе.

Вiдповiдно до структури суспiльнях вiдвосин можна видiлити деякi аспекти структури суспiльної психології: за ознакою суб’ектiв суспiльних вiдносин, тобто носiїв свiдомостi (психологiя класiв, нацiй, професiй, соцiальних груп тощо); за ознакою видiв суспiльних вiдносин (психологiя виробничих, моральних, полiтичних та iнших вiдносин); за вiдносинами мiж особистiстю та соцiальною групою (нестiйкi об’єднаввл типу публiки, приятельських груп тощо); за ознакою станiв суспiльної психологiї (груповi думки, настрої, наслiдування, мода тощо). Соцiадьна психологiя у будь-якому суспiльствi виконує пiзнавальну, регулятивну, комунiкативна та виховну ролi.



Ідеологія вiдображае об’єктивнi потреби та iнтереси рiзних соцiальних груп, нацiй, але на бiльш високому рiвнi. Як система поглядів та установок, iдеологiя є теоретичним вiдображенням соцiально-політичного ладу суспiльства, його соцiальної структури, потреб i iнтересiв рiзних соцiальних сил. У нiй може чiтко вiдображатися вiдношення тих чи iнших груп, політичних партiй i рухiв до iснуючої полiтячвої системи суспiльства, державного устрою, до окремих полiтічних iнститутiв тощо.

Отже. Ідеологiя, яка виступає у виглядi теоретичних концепцiй, повинна науково вiдображати процес суспiльного розвитку, розкривати суть полiтичних, правових та iнших явищ та закономiрностей їх розвитку. Але у кожній ідеологiї є частка однобiчностi, суб‘єктивiзму, класової чи станової обмеженостi, яка не даї можливостi зрозумiти i тим бiльше повнiстю вiдобразити iнтереси всього суспiльства.

Iдеологiя формується пiд впливом об’єктивних i суб’єктивних умов розвитку суспiльства, в тому числi i суспiльної психологiї. Водвочас нона суттево впливає на суспiльну психологiю. Пiд її впливом може значною мiрою змiнюватися емоцiйний настрiй, вся система соцiально-психологiчних мотивiв дiяльностi соцiальних груп. Отже, iдеологiя має пiзнавальну, органiзуючо-мобiлiзацiйну, виховну та комунiкативну функцiї.