SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

социальна философия




Соцiальна фiлософiя в системi суспiльних наук.

Наголошуючи на надзвичайнiй складносты суспiльства як природно-iсторичного процесу, на його динамiзмi, можна зробити висновок, що його пiзнання не може здiйснюватися засобами якоїсь однiєї чи декiлькох наук. Суспiльство як соцiальна система пiзнаеться системою суспiльних наук, його пiзнання вимагає комплексного підходу. Цi науки мають один об’єкт — суспiльство, але їх роль у цьому пiзнаннi зводиться до того, що предметом дослiдження є окремi сфери суспiльства — матерiальнi чи духовнi.

Отже, суспiльствознавство є сукупнiстю наук про суспiльство, його функцiонування та розвиток. Кожна з цих наук вивчає:

— процес виникнення суспiльства (такими є антропологiя як наука про виникнення й розвиток людини як суспiльної iстоти); iсторiя первiсного суспiльства, археологiя, яка вивчає пам’ятки матерiальної культури минулих суспiльств та iншi;

— процес функцiовування суспiльства у вiдповiдностi з видами суспiльних вiдносин: економiчнi науки; соцiально-полiтичнi науки; юридичнi науки; психологiчнi науки тощо.

У вивченнi суспiльства значна роль належить соцiологiї як науцi про закономiрностi виникнення i розвитку соцiальних утворень, соцiальних систем, форм спільностi тощо. Фiлософiя iсторiя розглядає й оцiнює iсторiю з точки зору виявлення закономiрностей iсторичного процесу, вивчення специфiки iсторичного знания, сенсу i спрямованостi людської iсторiї.

Пiзнання суспiльства неможливе без пiзнання його iсторичного розвитку, тобто його iсторiї. Iсторична наука займається описом iсторичних подiй у їх взаємозв’язку i послiдовностi; прослiдковує дiї загальних закономiрностей в конкретнiй iсторiї рiзних країн та народiв; розкраває власне iсторичнi закони, якi визначають своєрiднiсть iсторичних подiй.

Специфiка пiдходу до вивчення суспiльних явищ з позицiй соцiальної фiлософiї виявляється у розглядi суспiльних явйщ з точки зору причин їх виникнення, у з’ясуваннi найбiльш загальних законiв їк розвитку і функціонування. Якщо говорити про своєрiдний стрижёнь соцiальної фiлософiї, то ним є вивчення вiдносин людини i суспiльства у всiй складностi їх вiдтiнкiв, тобто суспiльного буття людини.

Отже, головною особливiстю предмету соцiальної фiяософiї є те, що вона вивчає не ту чи iншу сторону життя суспiльства, а суспiльство в цiлому, суспільство як цiлiсну систему. Соцiальна фiлософiя є свiтоглядною наукою, оскiльки винчає закономірності й проблеми розвитку суспiльства через визначення ролi в ньому людини. до числа її ключових проблем вiдносяться:

— проблеми людського начала: як виникла людина? Якi основнi визначальнi чинника її появи та iснування;

— проблеми iндивiдного начала в суспiльствi: яким чином можливе перетворення iндивiдного в суспільне i навпаки? основний елемент соцiуму;

— проблеми розвитку та функцiонування законiв соцiальної системи;

— проблеми способів людського буття у суспiльстві;

— проблеми соцiальних форм духовного, його об’єктивацiї та iндивiдуального освоєння;

— накiнець, проблеми спрямованостi людської iсторiї.

Соцiальна фiлософiя, таким чином, є роздiлом фiлософiї, який включає в себе вивчення якiсної своєрiдностi суспiльства, його вiдмiнностей вiд природи, вiдношення до держави, релiгiї, моралi, духовної культури; його цiлей, суспiльних iдеалiв, генези i розвитку соцiальної iсторії, долi i перспектив.