SHPORA.net :: PDA

Login:
регистрация

Main
FAQ

гуманитарные науки
естественные науки
математические науки
технические науки
Search:
Title: | Body:

4267


42.Кабан близький родич домашньої свині. Відрізняється від неї великою конусоподібною головою з довгими іклами, що стирчать в гору, в дорослих самців, високою передньою частиною тулуба, грубою й довгою шерстю. Довжина тіла до 2м, висота в холці до 1м, маса досягає до 150кг. Окрас волосяного покриву взимку темно-бурий, улітку сірувато-бурий або сірий; поросята світло-коричневі з темними поздовжніми смужками. Сліди мають відбитки маленьких копит бічних пальців, спрямовані в сторони. Живе в глухих захаращених лісах, очеретяних заростях по берегах річок і озер,широколистяних і високо ствольних лісах, на високогірних луках. Кабан - всеїдна тварина, їсть жолуді, букові горішки й каштана,молоді пагони очерету, а також тваринні корми - личинок комах, дощових черв’яків. Дорослі самці-сікачі або одинці тримаються поодинці, і тільки на час гонів з’єднуються зі свинями. Гони в листопаді-грудні. Поросята з’являються наприкінці березня в квітні. У приплоді їх буває 4-6. чисельність кабана різко коливається залежно від погодних і кормових умов. У багатосніжні морозні зими багато їх гине від безкормиці.



43.Олень благородний – найбільший з оленів. Має красиве.,граціозне і пропорційно збудоване тіло довжиною до 3м, маса до 500кг. Має довгі і красиві гіллясті роги. Колір волосяного покриву оленят шерсть плямиста. Сліди в шляхетного оленя овальної форми близько 10см довжиною. Вони схожі на сліди кабана, але без відбитків бічних пальців і з такими, що тісно зрослись, ратицями. Благородні олені тримаються в безлюдних місцях, віддаючи перевагу листяним і змішаним лісам зі згарищами, вирубками, галявинами, підростом і густим підліском. Корм оленів - жолуді, ягоди, гриби, трава; узимку, коли сніг глибокий, молоді пагони, кора дерев і чагарників, мохи й лишайники. Олені регулярно ходять на солонці. Шлюбний період у вересні-жовтні. Оленята з’являються в травні-червні. У лютому-березні самці скидають роги.



44 Козуля європейська.Довжина тіла до 1,4м, висота в холці до 1м, маса 25-60кг.У самців невеликі роги, що стирчать в гору, з 3-5 відростками. Літня шерсть жовтувато-руда, зимова-сірувато-бура; навколо короткого, схованого шерстю хвоста-біла пляма. Населяє ліси, чагарникові зарості, гірські ліси, очеретяні зарості. Козуля уникає місць із висотою сніжного покриву більше 50см.Звичайне харчування-різні трав’янисті рослини, опале листя, рідше гілковий корм. Гони в липні-серпні. Дитинчата (1-2 ) народжуються в траві, мають плямистий окрас. Полювання дозволяється по ліцензіях.



45 Лось.Довжина тіла 2,5-3м, маса 300-500кг. Голова горбоноса з довгою мордою, верхня губа нависає над нижньою, під горлом є подовжена шерсть у вигляді бороди. На голові в самця лопатоподібні роги з відростками по краях. Окрас темно-бурий, на ногах більш світлий. Сліди гострих ратиць дорослого лося добре помітні навіть на чорностежжю. Лосі ступають слід у слід. Живе лось в лісах з говільниками й вирубками, на болотах, що поросли верболозом і сосонками, заплавах рік і озер. Навесні й улітку харчується трав’янистими рослинами, листям і молодими пагонами дерев, поїдає болотяні й водяні рослини; восени переходить на дерев’яні корми. Лосі тримаються поодинці або групами не більше 8-10 тварин. Гони в серпні-вересні; телята (зазвичай 2 в приплоді) з’являються в травні-червні. Самці скидають роги в листопаді-січні, нові роги відростають улітку.



46.Заєць сірий Довжина тіла 55-68см, вага 4-6кг.Окрас жовтувато-рудий, узимку світлішає, але ніколи не буває білим. На спині видно хвилясту смугу з темно-сірого волосся; хвіст зверху темний. На скаку русак зносить обидві задні лапи за передні їх ставить їх поруч, у той час як передні розташовуються одна за одною. Тому на снігу видно два більші відбитки лап спереду й два менші позаду; відбитки невеликі, довгасті. Це мешканець оброблених полів. Лугів і степів, тримається також на узліссях лісів і поблизу селищ. Харчується трав’янистими рослинами, узимку поїдає озимину, кору, молоді пагони плодових і ягідних насаджень. Зайчихи дають приплоди в березні й серпні, а іноді до 4 разів на рік.



47 Лис червоний.Довжина тіла 49-90см, маса 2-10кг.Шерсть на спині яскраво-руда з темним хрестом на хребту. Груди й живіт білі. Сліди лисиці легко відрізнити від собачого: у собак подушечки бічних пальців заходять за задні краї передніх, охоплюючи їх з боків, а в лисиць, як і у вовків, між середніми пальцями є вільний простір. Крім того, сліди лисиці тягнеться рівно, як ланцюжок – всі відбитки лап знаходяться на одній лінії. Лисиця живе на всій території нашої країни. Харчується мишоподібними гризунами, великими комахами, птахами, зайцями. Гони у січні-лютому.



48.Вовк – великий приосадковий звір із широким чолом, вузькою мордою й завжди опущеним хвостом. Величина й окрас вовків у різних областях країни помітно розрізняється. В Україні найбільші вовки живуть на Поліссі. Їхня звичайна маса від 32 до 50кг, окрас досить темний. Сліди більш продовгуваті, відбитки пальців довші ніж у собаки. Вовк живе скрізь, де є їжа й глухі куточки для виведення вовченят, але віддає перевагу відкритим місцям, що чергуються з перелісками. Ярами й болотами. Харчується копитними тваринами, зайчатами, при нагоді молодняком свійських тварин. Тому вважається шкідливою твариною. Вовки утворюють постійні пари. Гони відбуваються у січні-лютому, вовченята(4-6) з’являються у квітні. Утворюють зграю з 8-15 вовків, які кочують усі разом.



49.Олень плямистий дещо менших, ніж благородний. Розмірів, з характерними плямами на боках тулуба. Шия дога. Поставлена майже вертикально, Вуха відносно короткі, а хвіст довший. В основному плямисті олені руді, а в зимову пору року вони сіро-бурі. Роги красиві, пропорційні, порівняно легкі і не великі. Живиться деревною, трав’яною і чагарниковою рослинністю , охоче поїдає плоди, жолуді тощо. Гін у жовтні, самка і вкінці травня - на початку червня народжує 1-2 оленят. Живуть олені переважно 12-15 років.











50.

51.Бобер - цінний хутровий звір, найбільший гризун наших водойм; довжина його 75-120см, маса20-25кг. Хвіст становить близько 1/3 довжини тулуба, сплощений, вкритий роговими лусочками. Між пальцями задніх ніг плавальні перетинки. Живе біля водойм з берегами, що заросли лісом або чагарником. Харчується корою й гілками осики, верби й тополі, улітку поїдає й трав’янисті рослини. Живуть бобри в берегових норах цілими родинами; якщо береги водойм низькі, вони будують хатки із сучків і промощують їхні стінки мулом. Узимку з хаток виходять рідко. Спаровуються напровесні, у виводку буває від 2 до 5 бобренят.



52.Ондатра – невеликий гризун з цінним хутром, завезений з пн.. Америки. Його маса близько 1кг, довжина тіла 30см, хвоста 23см. Хвіст сплощений з боків, вкритий лусочками, задні ноги із плавальними перетинками,хутро зверху буре, знизу жовтувато-руде. Поширена повсюди. Живе на водоймах з багатою рослинністю, доступною й у зимовий час. За рік у неї буває 1-4 виводків, залежно від кліматичних умов. У кожному з них по 7-8 дитинчат.



53 норка.Довжина тіла 28-40см. Шерсть коричнево-бура, блискуча; губи й підборіддя білого кольору, на грудях й по низу шиї нерідко білі плями. Між пальцями в неї плавальні перетинки. Живе біля лісових річок. Стариць і озер. Узимку тримається біля ополонок, незамерзаючих струмків і перекатів. Живе в норі, що риє сама або розширює нору ондатри; вхід під водою. Основний корм – риба, молюски, раки, жаби, гризунів, при нагоді птахів. Гони в березні-квітні; у виводку 4-7 дитинчат, які тримаються разом до осені.



54.Борсук має приосадкувате, клинчасте тіло, котре звужується до голови, довжина його 50-63см, хвіст короткий-26-20см, маса восени до 25-30кг; ноги короткі, сильні, з довгими пазурами, шерсть груба, бурувато-сірого кольору. Живе в лісах і степах, на місцях з нерівним рельєфом і заростями чагарнику. Борсук риє нору з великою кількістю ходів. Він є всеїдною твариною. Початок тічки наприкінці червня-початку липня, закінчується – у жовтні або листопаді. У виводку буває 3-4 , іноді 6 борсучат.



55 .Лісова куниця за будовою нагадує соболя. Довжина тіла 38-58см, хвоста 17-25см. Хутро грубе, бурувато-коричневого або темно-бурого кольору. На горлі жовта пляма. Куниця живе в хвойно-широколистяних лісах і дібровах у дуплах або гніздах птахів. Веде нічний спосіб життя. Поїдає лісових полівок, білок, ягоди, плоди. Тічка в лісових куниць відбувається в липні, у виводку 2-5 дитинчат, у сприятливі роки 7-8.



56.Куниця кам’яна ненабагато менша, ніж лісова; хвіст відносно довший, шерсть в неї груба. Пляма на горлі білого кольору. Поширена в гірській частині Криму. На дерева піднімається легко, ловить гризунів; охочіше, ніж лісова, поїдає ягоди й фрукти.



57Тетерев .Довжина тіла 40-50см, вага 0.8-1.4кг. Оперення самця чорне із синюватим або зеленуватим відливом на грудях (у молодих самців коричневі крапинки на плечовому пір’ї). Підбивка крил, підхвістя й «дзеркальце» на крилах білі; крайні кермові пір’їни довгі, загнуті в сторони. Молоденькі тетерев’ята видають неголосний мелодійний свист, дорослі квокчуть. Живе на узліссях і галявинах з чагарниками, у дрібних сосняках на мохових болотах. Постійних пар не утворюють. Косачі запліднюють самок на токовищах. Наприкінці квітня-у травні тетерки відкладають яйця (8-10шт), тетерев’ята вилуплюються на початку або в середині червня. Вони харчуються комахами та ягоди. У жовтні, коли листя опадає, зграї тетеруків сідають на дерева, часто літають на хлібні поля харчуватися. Узимку вони харчуються березовими бруньками й сережками.

58.



59.Припутень-найбільший з лісових голубів. Гарна відмітна ознака-білі плями на крилах і на боках шиї. Хвіст майже прямий, із широкою білою смугою знизу; на зашийку зелено-пурпурний відлив. У молодих припутнів на грудях явно виражений білий наліт, білих плям на шиї й пір’ї з ліловим і зеленим відливом на зашийку немає. Харчується насінням трав, дерев, бобових рослин, хлібними злаками. Розмножується у лісі, літає харчуватися на відкриті простори й у поля. Прилітає припутень у середині квітня, коли в лісі ще лежить сніг, відлітає у першій половині жовтня. До кінця вересня припутні збираються зграями і стають досить обережними, і добути їх у цей час можна тільки випадково.



60. Горлиця в 2-3 рази менша від припутня. На відміну від припутня все плесо в неї голе. Хвіст у орлиці сильно закручений; кермове пір’я, крім двох середніх , з білими вершинами. В окрасі тіла переважають сизо-рожеві й кавові тони, на шиї з кожної сторони по три темних плями, обведених світлим ободком. Голос у горлиці-ніжне дзюркотливе воркування. Місця перебування-переліски, узлісся, групи дерев по берегах річок і зарослі сади. Прилітає наприкінці квітня, відлітає наприкінці серпня-початку вересня.













61.Крижень-найбільша з річкових качок. Вага селезня 1.1-3.3кг, качки 1.0-1.2кг. У селезня в шлюбному оперенні голова й шия блискучого темно-зеленого кольору, на шиї неповне біле кільце, воло і груди темно-коричневі; спина й нижня частина тіла сірі зі струмінчастим малюнком з тонких поперечних рябинок; хвіст облямований неширокою білою смугою, середні кермові пір’їни загнуті в гору, дзьоб зеленуватий, ноги червоні. Крижень живе на зарослих мілководних водоймах, харчується водними рослинами й комахами, жабами, восени-зернами злаків. На час розмноження вони сєднуються в пари. Кількість яєць у кладці 8-12;насиджування триває 26 днів.



62. Гуска сірі-це великий птах. Довжина його тіла близько 90см, крила 398-495мм, маса 3-3.5кг. Спина й надхвістя попелясто-сірі, живіт білий, на грудях і черевці в статевозрілих птахів дрібні темні плями. На боках темні поперечні смуги; дзьоб рожевого кольору з білим нігтиком, ноги червонуваті. Окрас птхів цілий рік не міняється, помітних розходжень між самцями й самками немає. Сірі гуси завжди, крім гніздового періоду тримаються зграями. Гнізда влаштовують на великих озерах, оточених очеретами й болотами, у глухих, важкодоступних місцях. Гуска відкладає 4-5 яєць білого кольору й насиджує їх 4 тижні. Пташенята з’являються наприкінці травня-у червні. Корм сірих гусей сходи трав й хлібів, водяна рослинність; на озерах-рачки й п’явки.



63.Тхір лісовийй Довжина тіла самців 32-48см, у самок 23-33см. Шерсть чорно-бура, блискуча, підшерстя білясте або жовтувато-іржаве. Окрас на боках і череві світліший; хвіст весь чорно-бурий; краї вух, верхня частина чола, підборіддя білі, між очима чорна пляма. На слідах тхора чітко видно мозолисті підошви й різкі обриси пазурів. Відбитки лап майже в 2 рази менші, ніж у куниці; довжина стрибків 40-65см. Місця перебування: узлісся, вирубки, що заростають, лісові болота, заплави рік4 часто поселяється на полях і в населених пунктах, на горищі і в підпіллі. Тхір веде нічний спосіб життя. Харчується дрібними гризунами, жабами, ящірками, іноді нападає на домашніх курей і кроликів. Гони відбуваються навесні, у виводку бувають 4-6 дитинчат.



64.Глушець Довжина дорослого самця 1м, маса 5кг. Оперення на спині сіре; на верхніх покривних, і плечових пір’їнах коричневий наліт; воло з металевим відливом зеленуватого кольору; черевце з білими рябинками або повністю біле: хвіст клиноподібної форми; кермове пір’я чорне з білими рябинками біля основи4 дзьоб білуватий; пір’я на підборідді й горлі подовжене. Самка глушця значно менша від самця, її маса не перевищує 2-2.5кг. глушець-постійний мешканець соснових і кедрових борів, а також великих масивів змішаних лісів; веде осілий спосіб життя. Самки запліднюються під час весняного токовища різними самцями. Розпал токування у квітні; наприкінці квітня-на початку травня глухарка відкладає 6-8 яєць у гніздо на землі; насиджування триває 25-27 днів.



65.Продукція полювання-добуті шляхом полювання або придбані(набуті) будь-яким іншим шляхом тушу мисливських тварин, їх частини(м'ясо, шкури, роги, черепи, ікла, субпродукти тощо), також відловлені живі мисливські тварини. Продукція полювання, яка знаходиться у юридичних і фізичних осіб без документів. Що засвідчують законність її набуття, або добута продукція з порушенням правил полювання,вважається незаконно добутою.



66.Існують такі способи полювання на пернату дичину:

1)Стрільба качок і гусей на перельотах.

2)полювання на токовищах, на тетеревів з опудалами.

3)добування качок на днюваннях.

4)стрільба тетеревів на «ямках».

5)полювання по-чорному.



67.Існують такі способи полювання на хутрових звірів:

1)полювання з підходу.

2)полювання з прапорцями.

3)полювання з норними собаками, лайкою. Гончаком і т.д.

4)полювання з підманювачем.



68.Існують такі способи полювання на копитних:

1)полювання загоном.

2)стежкування.

3)полювання з собаками на копитних тварин.

4)полювання з гончаком, лайкою, хортом і т.д.











1111